Німецький бізнесмен буде судитися з Януковичем за неповернення ПДВ

Поділитися
Німецький підприємець, засновник фірми зі стовідсотковим німецьким капіталом «КатМетал Україна», Райнхард Майдер подає до суду на президента Віктора Януковича за неповернення ПДВ. Майдер заявляє, що українська бюрократична система ледь не призвела його фірму до банкрутства, повідомляє Deutsche Welle.

Німецький підприємець, засновник фірми зі стовідсотковим німецьким капіталом «КатМетал Україна», Райнхард Майдер подає до суду на президента Віктора Януковича за неповернення ПДВ. Майдер заявляє, що українська бюрократична система ледь не призвела його фірму до банкрутства, повідомляє Deutsche Welle.

Як заявив адвокат фірми «КатМетал Україна» Степан Філін, відповідачами у справі є податкова адміністрація і президент України Віктор Янукович як гарант Конституції.

«Несвоєчасне виконання зобов'язань із відшкодування ПДВ є порушенням конституційних норм, оскільки державний орган, мова йде про податкову адміністрацію, не діяв законно», - заявив адвокат.

«Якщо платник податку порушив зобов'язання, то він сплачує штраф. Ми намагаємося, щоб ті ж штрафні санкції, які застосовуються до платника податків, були застосовані судом до держави. Я думаю, що тільки участь Президента у цій справі дає можливість більш-менш об'єктивно її розглянути, оскільки проблеми у судовій системі у нас є і не малі», - зазначив він.

Німецький підприємець Майдер не вірить заявам українського уряду про те, що з серпня може запрацювати автоматизована система повернення ПДВ. За його словами, ще із 1997 року, коли він розпочав працювати в Україні, він чув такі обіцянки і в той же час всі його оборотні кошти, починаючи із 2008 року, числилися на рахунках держави у вигляді невідшкодованого ПДВ.

«Із 2009 року фірма, де працювали близько сотні українських робітників, не була у змозі навіть виплачувати зарплату. На той момент обсяг замовлень був на три місяці вперед, але через те, що не було коштів на закупівлю сировини, тому що всі гроші забрали у ПДВ і не повернули, всі клієнти відмовилися від замовлень. Мій співзасновник із Німеччини вимагав всі інвестиції повернути назад до Німеччини. Я був змушений скоротити людей і продати частину обладнання, щоб сплатити борги», - говорить підприємець.

При цьому Майдер не виключає, що після відшкодування матеріального збитку через суд, буде судитися з Україною вдруге - для відшкодування морального збитку.

На початку цього року за сприяння німецького посольства фірмі «КатМетал Україна» українська сторона виплатила борг із ПДВ за два роки у розмірі 2 млн грн. У той же час, за словами Майдера, через наслідки невідшкодування ПДВ компанія тепер не може повноцінно відновити виробництво.

Фірма «КатМетал Україна» є дочірньою компанією німецької CutMetal Komponenten GmbH і займається виготовленням промислових ножів.

Як раніше повідомляв прем'єр-міністр України Микола Азаров, у міжнародних судах сьогодні ведеться 15 процесів проти України.

Нагадаємо, що станом на початок липня 2010 заборгованість держави із відшкодування ПДВ склала близько 26 млрд грн. Раніше прем'єр-міністр Микола Азаров і віце-прем'єр із економічних питань Сергій Тігіпко заявляли про перехід на автоматичне відшкодування ПДВ у серпні-вересні. Для погашення заборгованості з ПДВ, уряд має намір випустити облігації внутрішньої державної позики.

За матеріалами: Deutsche Welle, РБК-Украина

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі