НБУ: Послаблення обмежень на валютне кредитування підвищить вразливість банків

Поділитися
Послаблення обмежень на валютне кредитування підвищить вразливість комерційних банків, вважають у Національному банку України.
Послаблення обмежень на валютне кредитування підвищить вразливість комерційних банків, вважають у Національному банку України. "Передбачене законом № 2275 зниження коефіцієнтів резервування фактично призведе до стимулювання кредитування в іноземній валюті позичальників, які не мають джерел надходження валютної виручки, у тому числі фізичних осіб ... У випадку девальвації національної валюти відбудеться трансформація валютного ризику позичальників у кредитний ризик банків, що, в свою чергу, призведе до зростання ризику ліквідності та погіршення платоспроможності", - мовиться у листі НБУ. При цьому в ньому підкреслюється, що мова йде як про ризики окремих банків, так і банківської системи загалом. Згідно з листом, НБУ працює над приведенням своєї нормативної бази у відповідність до прикінцевих положень закону № 2275. Проект відповідних змін все ще опрацьовується. Як повідомлялося, законом, який прийнятий Верховною Радою у травні і набув чинності 16 червня, серед іншого, передбачається послаблення обмежень на кредитування в іноземній валюті, введених у кінці 2008 року для протидії кризовим явищам у банківському секторі. Законодавчий акт зобов'язує Нацбанк пом'якшити вимоги щодо резервування під валютні кредити для позичальників, які не мають джерел надходження валютної виручки, протягом одного місяця з дня набрання ним чинності. Передбачається встановлення коефіцієнта резервування (за ступенем ризику) за кредитними операціями банків в іноземній валюті з позичальниками, які не мають джерел надходження валютної виручки, за заборгованістю, яка визнана стандартною, субстандартною або знаходиться під контролем, у розмірі не більше 3% (діючі значення - 50 -100%). Згідно з листом НБУ, аналіз поточного стану виконання позичальниками зобов'язань за кредитами в інвалюті свідчить, що ситуація продовжує залишатися складною. За даними НБУ, обсяг гривневої кредитної заборгованості суб'єктів господарювання перевищує суму кредитів в інвалюті, однак частка проблемних кредитів в інвалюті на 1 липня становила 16,0% проти 12,7% щодо кредитів у гривні. Нацбанк також відзначає, що передбачене законом зниження резервних вимог призведе до перекручування інформації стосовно фінансового становища банків. "Норма закону № 2275 щодо встановлення коефіцієнта резервування у розмірі 3% ... не дає можливості враховувати реальну платоспроможність таких позичальників за певними даними законом категоріями кредитних операцій", - вказується у листі. "Наслідком цього також стане спотворення інформації у фінансовій звітності щодо якості активів банків, що, у свою чергу, потягне за собою надання користувачам банківських послуг і НБУ недостовірної інформації стосовно їхнього фінансового становища", - підкреслює НБУ. Окрім того, за оцінкою Нацбанку, додатковий ризик для фінустанов буде виникати при переході відповідної заборгованості з категорій "стандартна", "субстандартна" або "під контролем" до категорій "сумнівна" чи "безнадійна" (коефіцієнт резервування - 100%).

За матеріалами Інтерфакс Україна

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі