«Наша Україна» просить КСУ не схвалювати відміну політреформи-2004

Поділитися
Партія «Наша Україна» звертається до суддів Конституційного суду України, політиків і всіх небайдужих громадян з проханням «не допустити ще одного антиконституційного перевороту і стати на захисті свободи і демократії в країні». Мова йде про можливу відміну політреформи 2004 року, рішення про це може з'явитися вже в першій декаді жовтня.
Партія «Наша Україна» звертається до суддів Конституційного суду України, політиків і   всіх небайдужих громадян з проханням «не допустити ще одного антиконституційного перевороту і стати на захисті свободи і демократії в країні». Мова йде про можливу відміну політреформи 2004 року, рішення про це може з'явитися вже в першій декаді жовтня.Про це мовиться в заяві партії, оприлюдненій у понеділок, 16 серпня. «Нові можновладці намагаються за будь-яку ціну надати своєму ставленику Віктору Януковичу повноваження Кучми. Саме так можна розцінити інформацію ЗМІ про те, що рішення Конституційного Суду щодо скасування політреформи 2004 року може з’явитися вже у першій декаді жовтня». У партії нагадують, що механізм внесення будь-яких змін до Конституції чітко прописаний у самій Конституції і не підлягає відміні всього Основного закону або окремих його положень Конституційним судом. Суд перевіряє конституційність тільки тих норм Конституції, які ще не набули чинності і не стали невід'ємною частиною цього акту вищої юридичної сили. «Нові можновладці намагаються за будь-яку ціну надати своєму ставленику Віктору Януковичу повноваження Кучми. Саме так можна розцінити інформацію ЗМІ про те, що рішення Конституційного Суду щодо скасування політреформи 2004 року може з’явитися вже у першій декаді жовтня», – підкреслюють у «Наший Україні». Там зазначають, що КСУ не має права замість парламенту розглядати доцільність внесення (або відміни) змін до тексту Конституції. «Зміни в Конституцію повинні вноситися тільки після широкого публічного обговорення, згідно з нормами  Конституції. При цьому останнє слово завжди належить українському народу - як єдиному носієві суверенітету і єдиному джерелу влади в Україні», - мовиться у заяві. «Наша Україна» заявляє, що у разі реалізації сценарію зі скасування політреформи 2004 року таке нахабне нехтування законами і Конституцією України не має залишатися безкарним. Нагадаємо, до Конституційного суду 14 липня направлено подання за підписом 252 народних депутатів, у якому КС просять перевірити на відповідність Конституції закону України «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004  року, N2222-IV. 20 липня стало відомо, що КСУ розглядає дану справу. Як писало «Дзеркало тижня», рішення КСУ про скасування політреформи очікується на початку осені. Ймовірно – не пізніше першої декади жовтня. Зазначимо також, що згідно з прийнятими у 2004 році поправкам президент втратив, а парламент і уряд, навпаки, набули ряд повноважень. Так, парламент отримав право обирати прем'єра і міністрів, членів ЦВК і суддів. За президентом залишилося право вносити на затвердження парламенту кандидатури міністра оборони, міністра закордонних справ, генерального прокурора і голови Служби безпеки України. У період свого президентства голова «Нашої України» Віктор Ющенко неодноразово заявляв про необхідність скасування політреформи.
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі