На конференції в Канкуні досягнуто компромісу

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
На конференції Сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату в Канкуні зусиллями представників 194 держав досягнуто компромісу, який дозволив сторонам продовжувати реалізацію проектів зі скорочення викидів у атмосферу. Про це в ексклюзивному інтерв'ю «Дзеркалу тижня» повідомив керівник делегації Національного агентства екологічних інвестицій України Вадим Сидяченко.

На конференції Сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату в Канкуні зусиллями представників 194 держав досягнуто компромісу, який дозволив сторонам продовжувати реалізацію проектів зі скорочення викидів у атмосферу. Про це в ексклюзивному інтерв'ю «Дзеркалу тижня» повідомив керівник делегації Національного агентства екологічних інвестицій України Вадим Сидяченко.

«Офіційна делегація України не лише виконала програму-мінімум - домоглася визнання статусу України як держави з перехідною економікою (що має принципове значення при спільному фінансуванні енергозберігаючих проектів), але також домоглася збереження та пролонгації дії механізмів реалізації проектів спільної реалізації, передбачених Кіотським протоколом», - заявив В.Сидяченко. За його словами, завдяки зусиллям, у тому числі й української делегації «був досягнутий консенсус у результаті компромісу різних (за рівнем економічного та технологічного розвитку) груп країн, що дозволив Сторонам продовжувати діалог і розвивати розпочаті та заплановані проекти, спрямовані на скорочення викидів в атмосферу і перехід на низьковуглецеві технології розвитку економік».

Практичне значення цих рішень конференції Сторін в Канкуні для України полягає в тому, що Україна може претендувати на зовнішнє фінансування низьковуглецевих, енергозберігаючих, поновлюваних і альтернативних проектів зі створюваних міжнародних фондів за рахунок технологічно високорозвинених країн-донорів. При цьому, з урахуванням комплексу факторів, Україна не буде донором для реалізації таких проектів в інших країнах.

Згідно з домовленостями Сторін, передбачається створення двох міжнародних фондів. Один повинен бути створений до 2012 року з бюджетом 30 мільярдів доларів - у рамках реалізації проектів спільної реалізації першої фази Кіотського протоколу. Інший (обсягом 100 мільярдів доларів) - так званий «зелений фонд», який створюється для фінансування проектів, що забезпечують скорочення викидів в атмосферу, а також розвиток відновлюваної та альтернативної енергетики.

За даними Національного агентства екологічних інвестицій України, у даний час близько 800 проектів підготовлені для спільної реалізації. «Це короткострокові проекти з пролонгованою дією і ефектом енергозбереження від 30% до 70%», - повідомив В.Сидяченко.

Прикладом реалізації такого великого проекту є проект Київського метрополітену - заміна діючих електродвигунів на двигуни змінного струму. У результаті чого п'ять діючих двигунів будуть замінені трьома новими з енергозберігаючим ефектом (не менше 30% скорочення енергоспоживання). Так звані малі енергозберігаючі проекти передбачають проведення елементарних, але дуже ефективних енергозберігаючих заходів у навчальних, дошкільних та медичних установах.

16-та конференція Сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату та 6-та зустріч Сторін Кіотського протоколу проходили в Канкуні (Мексика) 3-10 грудня 2010 року.

Сторонами підписано спільну декларацію про продовження переговорного процесу з окремих рішень, фіксуючим кількісні зобов'язання Сторін на період до 2020 року щодо моніторингу, звітності та верифікації (перевірки) - MRV.

У рамках цієї домовленості Сторін Україна взяла на себе зобов'язання до 2020 року добровільно скоротити викиди парникових газів на 20% у порівнянні з показниками викидів за прийнятий базовим для розрахунку викидів 1990 рік.

Детальніше про конференцію в Канкуні та її результати читайте в найближчому випуску «ДТ».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі