МЗС РФ відстоює право Медведєва їздити на Курили

Поділитися
Поради з боку Японії президенту Дмитру Медведєву щодо маршрутів його поїздок по території Росії недоречні. Про це заявив офіційний представник російського МЗС Андрій Нестеренко. "Президент РФ самостійно визначає маршрути поїздок по території своєї країни. Поради ззовні тут недоречні і неприйнятні", - сказав він.

Поради з боку Японії президенту Дмитру Медведєву щодо маршрутів його поїздок по території Росії недоречні. Про це заявив офіційний представник російського МЗС Андрій Нестеренко. "Президент РФ самостійно визначає маршрути поїздок по території своєї країни. Поради ззовні тут недоречні і неприйнятні", - сказав він.

""Вважаємо за необхідне нагадати, що згадані острови є територією РФ відповідно до міжнародно-правових реалій, які склалися за підсумками Другої світової війни та закріплені в Статуті ООН. Переконані, що в інтересах поступального розвитку російсько-японських відносин слід уникати контрпродуктивного відтворення тупикових позицій, робити активні кроки для розширення співробітництва у чільних галузях, зміцнювати конструктивну взаємодію в міжнародних справах, спокійно продовжувати діалог зі взаємоприйнятного вирішення питання про укладення мирного договору і майбутнього прикордонного розмежування", - сказав Нестеренко.

Про намір найближчим часом відвідати Курили Медведєв заявив у Петропавловську-Камчатському в середу. Японська влада в зв'язку з цим висловили стурбованість та заявила, що вважають південні Курильські острови своєю територією і що приїзд російського президента на острови ускладнить відносини між країнами.

У листопаді 2009 року уряд Японії остаточно затвердив документ, який стверджує, що Південні Курили "незаконно окуповуються Росією". Раніше міністерство закордонних справ Японії заявляло, що урядовий документ потрапив у ЗМІ помилково і є всього лише незатвердженою заготовкою.

У травні прем'єр-міністр Японії Таро Асо заявив, що вважає острови "незаконно окупованими" і чекає роз'яснень від Росії. Російський МЗС виступив проти подібних заяв, назвавши їх необгрунтованими.

Москва і Токіо з 1945 року не можуть підписати мирний договір через суперечки щодо  приналежності південної частини Курильських островів, які після закінчення Другої світової війни відійшли до СРСР відповідно до міжнародних домовленостей. Японія називає чотири острови Південних Курил - Ітуруп, Кунашир, Шикотан і групу незаселених островів Хабомаї - своїми "північними територіями" і ставить їх повернення попередньою умовою укладення з Росією мирного договору.

За матеріалами Граней.ру

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі