МВФ надасть Україні кредит у 15 мільярдів доларів

Поділитися
Рада керівників Міжнародного валютного фонду (МВФ) в середу ухвалила надання Україні 30-місячної стабілізаційної кредитної лінії у розмірі 15 мільярдів доларів.

Рада керівників Міжнародного валютного фонду (МВФ) в середу ухвалила надання Україні 30-місячної стабілізаційної кредитної лінії у розмірі 15 мільярдів доларів.

Відповідно до рішення ради, відразу Україна зможе отримати близько 1,89 мільярда доларів, йдеться у повідомленні МВФ.

"Україна виходить із важкого періоду, під час якого її економіка серйозно постраждала через зовнішні фактори, посилені ситуацією всередині країни", - йдеться у заяві МВФ.

Одночасно МВФ скасував колишню дворічну програму stand by загальним обсягом близько 16,5 мільярда доларів, відкриту у листопаді 2008 року.

Коментуючи рішення Фонду, перший заступник директора-розпорядника МВФ Джон Ліпскі відзначив, що Україна виходить із важкого періоду, коли її економіка серйозно постраждала від зовнішніх потрясінь, посилених внутрішніми проблемами.

«Влада готова до вирішення існуючих диспропорцій і становлення економіки на шлях стійкого зростання через важливі реформи в сфері оподаткування, енергетики та фінансового сектору», - заявив він.

За його словами, в основі економічної програми влади лежить всеосяжна стратегія консолідації для забезпечення фінансової стійкості. Фіскальна перебудова розпочнеться у 2010 році і буде поглиблена у 2011-12 роках, підтримана сильними структурними реформами пенсійної системи, державного управління та податкової системи.

Ліпскі вважає, що фінансове становище у газовій сфері України буде поліпшуватися, у тому числі за рахунок підвищення внутрішніх цін і більш широких реформ, які підтримуються іншими міжнародними фінансовими організаціями, що допоможе ліквідувати субсидії на енергію і створити більш сучасний і життєздатний сектор, забезпечуючи при цьому захист найбільш вразливих груп за програмою більш адресної соціальної допомоги.

Він додав, що реформи здійснюються також для відновлення фінансової системи та посилення незалежності та підзвітності Національного банку України (НБУ). «Залановані рекапіталізація банків і заходи із зміцнення нагляду мають важливе значення для відновлення фінансової стабільності, вирішення проблем поганих активів і усунення перешкод на шляху стійкого економічного відновлення», - підкреслив Джон Ліпскі.

За його словами, рада керівників також розглянула доповідь стосовно надання даних про чисті міжнародні резерви НБУ, згідно з якими Україна допустила порушення зобов'язань, узятих при підписанні угоди МВФ. Однак з огляду на незначний економічний ефект від відхилень і те, що в рамках нової програми stand by уже вжито заходів щодо зміни визначення чистих міжнародних резервів, рада вирішила, що необхідність у прийнятті додаткових заходів для виправлення становища відсутня.

МВФ нагадує, що основними цілями нової програми української влади, підтриманої кредитною лінією Фонду, є зміцнення державних фінансів, відновлення стійкості банківської системи і розробка більш надійної грошово-кредитної політики. Програма економічних реформ передбачає скорочення дефіциту державного бюджету до 3,5% ВВП у 2011 році і 2,5% в 2012 році, зниження державного боргу нижче 35% до 2015 року, ліквідацію дефіциту «Нафтогазу» із 2011 року, у тому числі за рахунок деполітизації ціноутворення комунальних послуг.

Як повідомлялося, уряд України розраховував розпочати нову програму співпраці з МВФ, підтриману кредитом stand by у розмірі близько $15 мільярдів доларів, в рамках якої отримати до кінця року 3 мільярди. У рамках підготовки нової програми українська влада, зокрема, пішла на секвестр держбюджету із зменшенням його дефіциту з 5,3% ВВП до 4,99% ВВП, підвищенням тарифів на природний газ для населення і теплокомуненерго та прийняттям поправок до закону про Національний банк.

Більшу частину цих коштів МВФ отримає Національний банк, однак частина з них, оцінювана віце-прем'єром Сергієм Тігіпком у 20%, може піти на фінансування дефіциту бюджету, зокрема, оплату 2 мільярдів доларів бріджевого фінансування російського банку ВТБ, залученого у червні цього року.

Відповідно до держбюджету України, у 2010 році на пряме фінансування бюджету планується залучити від МВФ близько $ 2 мільярдів.

Восени 2008 року МВФ вже надавав Києву для стабілізації економіки в умовах кризи кредит у 16,4 мільярда доларів. Більше 10 мільярдів з цієї суми Україна отримала, однак подальше надання допомоги були призупинено МВФ через суперечності в українському уряді щодо економічної політики. Свою роль також зіграло збільшення бюджетного дефіциту України у 2009 році до 12 відсотків від ВВП.

Після того, як попередня програма допомоги була згорнута, МВФ і Україна в кінці червня - початку липня 2010 провели переговори, в рамках яких було досягнуто домовленості про надання нового кредиту.

За даними Мінфіну, до початку липня 2010 заборгованість України перед МВФ становила 10,48 мільярда доларів або 24,3% від сукупного державного боргу.

Сукупний державний (прямий) і гарантований борг України в червні 2010 року зріс на 5,1%, або на 2,1 мільярда доларів, - до 43,083 мільярда доларів.

За матеріалами Інтерфакс-Україна

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі