Молдова перша в світі знищила касетні боєприпаси зі своїх військових арсеналів

Поділитися
Молдавські військові завершили знищення на полігоні військової навчальної бази «Бульбоака» останніх касетних боєприпасів з арсеналів Національної армії. «Завершення операції означає, що Молдова перша в світі знищила касетні боєприпаси зі своїх військових арсеналів», - мовиться в прес-службою міністерства оборони повідомленні.
Молдавські військові завершили знищення на полігоні військової навчальної бази «Бульбоака» останніх касетних боєприпасів з арсеналів Національної армії. «Завершення операції означає, що Молдова перша в світі знищила касетні боєприпаси зі своїх військових арсеналів», - мовиться в прес-службою міністерства оборони повідомленні.Як повідомлялося раніше, на озброєнні Національної Армії Молдови було, зокрема, більше 800 снарядів і 78 касетних бомб, виготовлених в 1961-1987 роки. Термін їх технічної експлуатації давно скінчився. Місія зі знищенню касетних боєприпасів реалізована відповідно до зобов'язань Молдови зі зміцненню регіональної безпеки. На підставі меморандуму-угоди, підписаного 14 грудня 2009 року між Міністерством оборони Молдови і неурядовою організацією Norwegian Peoples Aid, армія отримала технічну допомогу для знищення касетних боєприпасів. Вартість проекту - 108 тис євро, з яких 61 тис євро надав уряд Іспанії, а 47 тис євро - внесок МЗС Норвегії. Нагадаємо, на сьогоднішній день конвенцію ООН щодо касетних боєприпасах підписали більше 40  держав, з  них тільки 37 ратифікували дану угоду. Росія, США, Китай - виробники і  володарі найбільших арсеналів таких боєприпасів, а також Індія, Пакистан, Ізраїль, що вважають їх ефективною і  необхідною зброєю, тому відмовилися приєднатися до  конвенції. 1 серпня дана конвенція набуде чинності - однак, правда, тільки в тих країнах, які її підписали. Зазначимо також, що про намір повністю знищити до суботи, 31 липня, усіх наявних 115 тисяч касетних снарядів раніше заявила бельгійська армія. Касетні боєприпаси особливо небезпечні для цивільного населення. Вони вибухають і розпадаються на  вибухові пристрої меншого калібру, які розсіваються на території розміром з футбольне поле. Деякі з цих міні-бомб відразу не вибухають, перетворюючись на своєрідні міни уповільненої дії, які можуть вбити або покалічити людей вже після завершення бойових дій. Шлях до нової конвенції почався тоді, коли касетні боєприпаси були вперше використані при нападі на британський порт Грімсбі під час Другої світової війни. Три чверті бомб не змогли вибухнути, і їх в наслідок довелося знищувати. Боєприпаси, що не розірвалися, знаходили на дорогах, на дахах будинків і на деревах. Тоді три чверті зі всіх 60 постраждалих отримали каліцтва не під час бомбардування, а набагато пізніше. Діти приносили ці заряди додому, вважаючи їх за іграшки. Сьогодні касетними боєприпасами заражені великі території у В'єтнамі, Камбоджі, Афганістані, Грузії, Іраку, Кувейті, Лівані і інших країнах світу.
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі