Міністри ЄС не змогли домовитися про заборону ГМ-прдукції

Поділитися
Міністри з питань сільського господарства та рибальства ЄС на засіданні в Брюсселі, що пройшло в понеділок, 27 вересня, не змогли прийти до спільного знаменника щодо права про заборону вирощувати генетично модифіковані продукти.
Міністри з питань сільського господарства та рибальства ЄС на засіданні в Брюсселі, що пройшло в понеділок, 27 вересня, не змогли прийти до спільного знаменника щодо права про заборону вирощувати генетично модифіковані продукти. Згідно з повідомленнями ЗМІ, через відсутність згоди серед країн-членів щодо надходження на ринки ГМ-продукції, Єврокомісія виступила з пропозицією, яка мала примирити всі сторони. Було запропанвано надати країнам - членам ЄС право самостійно забороняти вирощувати ГМ-рослини на всій їхній території або на її частині, зберігши при цьому загальноєвропейське право на вільне переміщення ГМ-продукції. Така позиція не суперечить вимогам Світової організації торгівлі. Проти такої ініціативи виступили Італія, Франція, Великобританія та Іспанія. «Італія не підтримує пропозицію ... Кожен таким чином підірве для себе основи Спільної сільськогосподарської політики ЄС», - заявив з цього приводу міністр сільського господарства Італії Джанкарло Галан. «Франція хоче спільного рішення», - підтримав його французький колега Брюно Лемер. На сьогодні вирощування ГМ-рослин в Європі залишається дуже обмеженим. При цьому, в 6 країнах-членах ЄС заборонено вирощувати ГМ-кукурудзу Mon 810 - в Австрії, Франції, Німеччині, Греції, Угорщині та Люксембурзі. У Польщі заборонено вирощувати будь-яку ГМ-продукцію. У 2009 році у всьому світі ГМ-рослини вирощували на 134 млн га, при цьому в країнах-членах ЄС ГМ- кукурудзу Mon 810 вирощували лише на 95 тис. га, що на 11,2% менше, ніж у 2008 році, коли ГМ-кукурудзу вирощували на площі в 107 тис. га.

За матеріалами УНИАН

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі