Мінекономіки переконане, що стрибка цін через зростання тарифів на послуги ЖКГ не відбудеться

Поділитися
Підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги не призведе до сплеску інфляції. Про це у п'ятницю, 30 липня, заявив перший заступник мііністра економіки України Анатолій Максюта.

Підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги не призведе до сплеску інфляції. Про це у п'ятницю, 30 липня, заявив перший заступник мііністра економіки України Анатолій Максюта.

«Сьогодні у нас показники достатньо низькі, і ми припускаємо, що до кінця року ми вкладемося у прогнозований рівень, можливо, він буде навіть трохи нижчим, ніж ми прогнозуємо, оскільки у нас третій місяць поспіль дефляція. Поки ми тут жодних проблем не бачимо ... Що стосується підвищення тарифів, акцизів ... воно, безумовно, вплине на деяке зростання у порівнянні з тим, що ми маємо на сьогоднішній день, але загалом за рік ми не перевищимо те, що закладено у розрахунках бюджету», - зазначив він.

Заступник голови Мінекономіки також відзначив, що у планах на наступний рік - подальше зниження інфляції.

Нагадаємо, у макропоказниках на 2010 рік уряд заклав інфляцію на рівні 13,1%. При цьому у міністерстві економіки заявляли, що зростання цін за підсумками року не перевищить 10%. У свою чергу у міжнародному рейтинговому агентстві Moody's вважають, що інфляція в Україні у 2010 році очікується на рівні 11,4%

Тим часом, як повідомляє у п'ятницю із посиланням на експертів газета «Дело», восени країну очікує різке зростання цін. Як вважають аналітики, за підсумками року інфляція може скласти 15%.

На це вплинуть два чинники. Перший - подорожчання газу для населення із 1 серпня на 50%, а також підвищення комунальних тарифів, яке заплановано на жовтень.

Саме це, як вважають експерти, може прискорити річну інфляцію приблизно на 5%.

Як пояснює директор економічних програм Центру економічних і політичних досліджень ім. Разумкова Василь Юрчишин, у споживчому кошику значна частина тарифів на ЖКГ, тому підвищення ціни на газ, тепло і воду обов'язково має відбитися на темпах інфляції.

«Іншими словами, якщо зараз уряд рапортує, що ми вийшли на рівень інфляції у річному численні на рівні 10% - 8-9%, то з урахуванням впливу фактора подорожчання газу ми виходимо на рівень інфляції 2009 і 2008 років», - розповів він.

Другий чинник, який завадить планам уряду утримати цінову стабільність, - це рекордно спекотна погода, що встановилася у країні, кажуть експерти.

Кліматичний фактор спровокував різке зниження врожаю і зростання цін на зернові. Повною мірою оцінити вплив погоди можна буде після закінчення збиральної кампанії, однак уже зараз вартість зерна на внутрішньому ринку пішла вгору, провокуючи зростання цін на хліб та інші продукти харчування.

Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь прогнозує, що підвищення вартості газу прямо додасть до інфляції 2% і опосередковано ще 2,5% через зростання тарифів на гаряче водопостачання та інші послуги.

Ступінь впливу спеки на інфляцію залежить від того, який урожай в результаті збере Україна.

За матеріалами: ЛігаБізнесІнформ, Дело

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі