Меркель виправдала дії данського художника, що опублікував карикатури на пророка Мухаммеда

Поділитися
Канцлер Німеччини Ангела Меркель виступила у вівторок 8 вересня з промовою на церемонії нагородження данського карикатуриста, чиї сатиричні малюнки на пророка Мухаммеда стали причиною маси обурених демонстрацій серед мусульман. У своїй промові Меркель підкреслила, що можливість подібних публікацій є основою європейської моделі свободи слова.
Канцлер Німеччини Ангела Меркель виступила у вівторок 8 вересня з промовою на церемонії нагородження данського карикатуриста, чиї сатиричні малюнки на пророка Мухаммеда стали причиною маси обурених демонстрацій серед мусульман. У своїй промові Меркель підкреслила, що можливість подібних публікацій є основою європейської моделі свободи слова.«Ми говоримо тут про свободу висловлювання думок і про свободу преси. Ми говоримо про те, чи дозволено йому в умовах західного суспільства з його системою цінностей публікувати карикатури на Мухаммеда в газеті чи ні. Неважливо, позбавлені смаку його карикатури чи ні. Неважливо, чи думає він, що вони необхідні або корисні. Питання в тому, чи може він це робити? Так, може!» - заявила Меркель, кажучи про Вестергаарда. Канцлер Німеччини підкреслила, що свобода преси має бути пріоритетною цінністю всіх демократичних країн. 75-річного карикатуриста з Данії Курта Вестергаарда нагородили премією «М100 Media Prize 2010». Вона присуджується «за вагомий вклад в справу захисту свободи слова і демократії в Європі». Скандал через карикатури художника розгорівся в 2005 році, коли данська газета Jyllands-posten опублікувала декілька сатиричних малюнків Вестергаарда, присвячених пророкові Мухаммеду. Ці малюнки передрукувало більше 50 європейських видань. Реакцією мусульманського світу стали масштабні демонстрації і акції протесту. Демонстранти підпалювали дипломатичні представництва Данії в Дамаску і Бейруті, а в Нігерії, Лівії і Пакистані в ході безладів загинули десятки чоловік. Крім того, органи правопорядку Данії повідомляли, що зуміли запобігти декільком замахам на художника.

За матеріалами Бі-Бі-Сі

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі