Медвєдєв оголосив вбивство відомої російської правозахисниці розкритим

Поділитися
Особу вбивці відомої російської правозахисниці Наталії Естемірової встановлено, а розслідування обставин цього злочину йде «повним ходом». Про це у четвер, 15 липня, повідомив голова Кремля Дмитро Медвєдєв.
Особу вбивці відомої російської правозахисниці Наталії Естемірової встановлено, а розслідування обставин цього злочину йде «повним ходом». Про це у четвер, 15 липня, повідомив голова Кремля Дмитро Медвєдєв.Наталію Естемірову викрали і вбили у чеченській столиці Грозному рівно рік тому - 15 липня 2009 року. Увечері того ж дня її тіло із вогнепальними пораненнями грудей і голови було знайдено у сусідній республіці Інгушетія. Як повідомив Дмитро Медвєдєв, виступаючи на прес-конференції за підсумками російсько-німецьких міждержавних консультацій із канцлером ФРН Ангелою Меркель в Єкатеринбурзі, вбивцю Наталії Естемірової оголошено в міжнародний розшук. Голова Кремля також відзначив, що розслідування цього злочину йде «повним ходом» і він регулярно отримує звіти від співробітників Слідчого комітету при прокуратурі РФ. Медведєв також сказав, що встановити замовника вбивства правозахисниці поки що не вдалося. Коментуючи критику на адресу слідчих органів, президент РФ підкреслив, що "у таких справах ніколи не буває швидких результатів, якщо [злочинця] не схопили за руку". Нагадаємо, у лютому 2010 року російські правоохоронні органи вже оголошували про розкриття вбивства Наталії Естемірової. Однак пізніше цю інформацію спростував керівник правозахисного центру «Меморіал» Олег Орлов. Правозахисні організації, зокрема Amnesty International і Human Rights Watch, неодноразово закликали російську владу прискорити процес розслідування справи про вбивство Наталії Естемірової. Вони також висловили незадоволення ходом розслідування. Окрім того, колеги та родичі правозахисниці зажадали, щоб слідчі взяли до уваги всі можливі версії злочину, а не тільки припущення про те, що її убили бойовики. Ці тези були повторені правозахисниками і у річницю вбивства Наталії Естемірової. «Вбивство Наталії Естемірової свідчить про реальну загрозу, з якою стикаються правозахисники, ведучи законну діяльність у Російській Федерації», - йдеться у заяві директора регіональної програми Amnesty International у Європі та Центральній Азії Ніколи Дакворт. За її словами, «ніщо не викликає таких побоювань, як відсутність політичної волі для встановлення осіб винних і притягнення їх до відповідальності». У свою чергу, комісар Ради Європи з прав людини Томас Хаммарберг підкреслив, що «покаранню повинні піддатися не лише фактичні вбивці, але й ті, хто стоїть за ними». Російський уряд, вважає Хаммарберг, має наочно продемонструвати, що готовий захищати правозахисників, «причому не тільки на словах, але і через конкретні дії». «Під час моїх зустрічей у федеральному Слідчому комітеті у вересні, грудні і січні мене запевняли в тому, що це розслідування буде успішно завершено у найближчому майбутньому. Світ як і раніше чекає результатів », - підсумовує комісар Ради Європи.

За матеріалами: Лента.Ru, Бі-бі-сі

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі