Медвєдєв: Досягнуто домовленості про статут суду ЄврАзЕС

Поділитися
Лідери країн-членів Євразійського економічного співтовариства домовилися про статут суду ЄврАзЕС, повідомив президент Росії Дмитро Медвєдєв у понеділок, 5 липня, у столиці Казахстану Астані на зустрічі голів держав організації.
Лідери країн-членів Євразійського економічного співтовариства домовилися про статут суду ЄврАзЕС, повідомив президент Росії Дмитро Медвєдєв у понеділок, 5 липня, у столиці Казахстану Астані на зустрічі голів держав організації."Я задоволений, що ми домовилися про статут суду. Це свідчить про те, що інтеграція вступає у завершальну фазу, тому що суд потрібен тоді, коли є реальні відносини", - сказав Медвєдєв під час брифінгу після закінчення саміту. За словами президента Росії, "цей статут буде застосовуватися не тільки щодо самих держав, а й стосовно господарюючих суб'єктів, що діють на території ЄврАзЕС". У свою чергу, президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв назвав на брифінгу підписання нової редакції статуту суду ЄврАзЕС важливим кроком. Він повідомив, що даним документом "передбачається розширення компетенції суду в розгляді справ у рамках митного союзу". Новий статут дозволить регулювати процес судочинства у зв'язку зі створенням митного союзу, відзначив Назарбаєв. Також суд ЄврАзЕС повинен забезпечувати однакове виконання державами-членами, які діють у рамках організації, договорів та прийнятих органами Спільноти рішень. Суд буде регулювати суперечки економічного характеру, що виникають у зв'язку з рішеннями та договорами ЄврАзЕС, надавати роз'яснення та висновки за документами організації. Повідомляється, що від кожної держави - члена ЄврАзЕС до складу суду увійде не більше двох представників. Судді будуть призначатися Міжпарламентською асамблеєю (орган парламентського співробітництва у рамках ЄврАзЕС) за поданням Міждержавної ради строком на шість років. Тимчасово, до формування суду ЄврАзЕС, його функції виконує Економічний суд СНД у Мінську. Також на саміті було підписано заяву про набуття чинності Митного кодексу Митного союзу Росії, Білорусії і Казахстану. У стосунках між трьома країнами він вступає у дію із 6 липня поточного року, у відносинах між Російською Федерацією і Казахстаном - із 1 липня 2010 року. Нагадаємо, ЄврАзЕС - міжнародна економічна організація, яка володіє функціями, пов'язаними із визначенням  загальних зовнішніх митних кордонів держав, які входять до її складу (Білорусь, Казахстан, Киргизія, Росія, Таджикистан і Узбекистан), формуванням єдиної зовнішньоекономічної політики, тарифів, цін та інших складових функціонування спільного ринку. Організацію було створено у 2000 році. У 20002 році Україна і Молдова стали спостерігачами при організації.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна, evrazes.com

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі