Медики із США 60 років тому проводили аморальні досліди у Гватемалі

Поділитися
Президент Гватемали Альваро Колом заявив, що США скоїли злочин проти людяності, коли під час медичних експериментів близько 60 років тому американські лікарі навмисно заразили сотні гватемальців гонореєю і сифілісом.
Президент Гватемали Альваро Колом заявив, що США скоїли злочин проти людяності, коли під час медичних експериментів близько 60 років тому американські лікарі навмисно заразили сотні гватемальців гонореєю і сифілісом.У п'ятницю, 1 жовтня, президент США Барак Обама зателефонував голові Колому і вибачився за досліди, які проводилися з 1946 по 1948 рік. Вище керівництво США, включаючи держсекретаря Гілларі Клінтон і главу міністерства охорони здоров'я Кетлін Сібеліус, визнало, що досліди суперечать американським цінностям. «Незважаючи на те, що ці події відбувалися більше 64 років тому, ми обурені тим, що подібні дослідження велися під виглядом турботи про здоров'я нації», - сказано в спільній заяві Клінтон і Сібеліус. Ніхто з піддослідних гватемальців - ув'язнених і психічно хворих - не давав своєї згоди на експерименти. В інтерв'ю Бі-бі-сі Альваро Колом сказав, що був розгніваний, дізнавшись про ці досліди над людьми. Незважаючи на те, що після зараження мимовільні учасники експерименту отримували лікування, невідомо, скільки з них змогли впоратися з хворобою. Докази, що підтверджують факт існування цієї програми медичних експериментів, виявила професор Сьюзан Ревербі з коледжу Уелслі у штаті Массачусетс. За її словами, уряд Гватемали дозволив американцям проводити досліди, однак самі учасники експерименту не мали про нього уявлення і не давали своєї згоди на участь. Дослідження Ревербі показало, що американські лікарі заразили близько 700 гватемальців сифілісом/гонореєю за допомогою інфікованих повій, а також щеплень, що містили віруси. Медики хотіли, зокрема, встановити, чи може пеніцилін запобігти зараженню сифілісом, або ж здатний лише лікувати захворювання. До цього часу ніхто з потерпілих не отримав жодних компенсацій, однак найближчим часом почнеться детальне розслідування обставин експериментів 60-річної давнини.

За матеріалами «Бі-Бі-Сі»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі