МАГАТЕ: Іран продовжує збільшувати потужності з виробництва збагаченого урану

Поділитися
Іран, незважаючи на введені Радою Безпеки ООН санкції проти ядерної програми республіки, продовжує нарощувати потужності з виробництва збагаченого урану. Про це мовиться в офіційній заяві Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), яку було оприлюднено у вівторок, 10 серпня.
Іран, незважаючи на введені Радою Безпеки ООН санкції проти ядерної програми республіки, продовжує нарощувати потужності з виробництва збагаченого урану. Про це мовиться в офіційній заяві Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), яку було оприлюднено у вівторок, 10 серпня.За його даними, Іран останнім часом ввів у дію другий каскад із 164 центрифуг, що дозволяє одержувати 20-відсотковий збагачений уран. Ці роботи ведуться на підприємстві у Натанзі. Ще один каскад центрифуг виробляє такий самий збагачений уран з лютого. Інспектори МАГАТЕ, які відвідали 17 липня завод у Натанзі, бачили, що іранські фахівці «заправляють ядерним матеріалом два взаємопов'язаних каскади із 164 центрифуг». Варто відзначити, що ісламська республіка повідомила про свій намір з'єднати два каскади МАГАТЕ ще у березні. При цьому Тегеран заперечує звинувачення у спробі створити ядерну зброю і заявляє, що роботи зі збагачення урану переслідують виключно мирні цілі. У свою чергу у США та Євросоюзі вважають, що, маючи достатній запас 20-процентного урану, Іран за короткі терміни може перейти до виробництва 95-процентного збагаченого урану. За його допомогою можна створити ядерну зброю. Нагадаємо,у  червні Рада безпеки ООН посилила санкції проти Тегерана у зв'язку з тим, що республіка відмовилася зупинити роботи зі збагачення урану. Пізніше, в липні, більш жорстких односторонніх заходів вжили США і ЄС. У відповідь на санкції іранська влада оголосила про плани позбутися від євро і доларових валютних резервів.

За матеріалами: CNN, Бі-бі-сі

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі