Литвин підтримав звернення до КС стосовно конституційності політреформи

Поділитися
Голова Верховної Ради Володимир Литвин підтримує звернення народних депутатів до Конституційного Суду щодо конституційної реформи 2004 року. Про це він заявив у четвер, 15 липня, на прес-конференції.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин підтримує звернення народних депутатів до Конституційного Суду щодо конституційної реформи 2004 року. Про це він заявив у четвер, 15 липня, на прес-конференції.

«Відстрочка розгляду закону (проекту закону про всеукраїнський референдум, - ред.) та звернення народних депутатів (до КС, - ред.), очевидно, мають між собою певний зв'язок. І я вважаю, що звернення до суду є правильним, конституційним, правовим шляхом. Я вважаю, що не потрібно перекладати на людей у тому числі ці питання», - сказав голова парламенту.

Він також повідомив, що серед депутатів, які підписали звернення, були і представники Блоку Литвина, і комуністи. «Я вважаю, що якби були депутати на місці, то було б підписів більше 300, тому що це дозволяє дану проблему розглядати у правовій площині», - додав спікер.

Голова ВР зазначив, що з його боку було б некоректним прогнозувати рішення КС, але є підстави для розгляду даного питання Конституційним Судом з точки зору процедури прийняття змін до Конституції у 2004 році.

«Я добре пам'ятаю, як і більшість з вас, 2004, як ми вносили зміни до Конституції - вже треба виносити в зал на голосування, а там підписуються пропозиції до перехідних  положень. Таким чином, із формальної точки зору або з точки зору процедури, я думаю, це буде предмет для розгляду Конституційним Судом», - сказав Володимир Литвин.

Спікер також нагадав, що наміри поставити дане питання були ще у 2005 році. «Але внаслідок, очевидно, я допускаю, конфлікту всередині "помаранчевої команди" цю ідею поховали», - сказав він.

Окрім того, Володимир Литвин підкреслив, що незалежно від того, яким буде рішення КС, імплементувати його буде Верховна Рада України. «І вона буде робити це публічно. І я сподіваюся, і вірю - відповідально, так, як цього вимагає Основний Закон», - додав він.

Нагадаємо, до Конституційного Суду 14 липня скеровано подання за підписом 252 народних депутатів, у якому просять КС перевірити на відповідність Конституції Закон України «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року, N2222-IV.

При цьому раніше народні депутати скасували норму законопроекту про всеукраїнський референдум, що дозволяла відмовитися від політреформи і повернутися до Основного закону редакції 1996 року.

Литвин про «закручування гайок»

Окрім того, на прес-конференції 15 липня Володимир Литвин заявив, що не бачить утисків громадянських свобод в Україні.

«Тепер щодо закручування гайок. Я поки що не бачу ніякого закручування гайок. Поки що ділили владу, - вважає спікер. - І коли з'явилася прогнозованість, передбачуваність, на тлі того, що було раніше, це сприйняли як закручування гайок. Ще ніхто нікому нічого не закрутив і не відкрутив».

Разом з тим він відзначив, що наводити порядок треба не за рахунок прав людей, «щоб кожна людина сказала, що наступають на моє невід'ємне право думати, говорити».

«Демократія, свобода слова - це як кімнатна рослина. Якщо до неї погано ставитися - пагони обрізати, не поливати і не підтримувати, вона зачахне. І у будь-якій країні, за будь-яких часів ці дві сфери чатує небезпека, - сказав спікер. - Нам потрібно зберегти те, що було, і в той же час дати свободу в економіці».

По материалам ЛігаБізнесІнформ, Українська правда

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі