КС Молдови визнав неконституційним указ про День радянської окупації

Поділитися
Конституційний суд Молдови в понеділок, 12 липня визнав неконституційним указ тимчасово виконуючого обов'язки президента Міхая Гімпу про День радянської окупації.

Конституційний суд Молдови в понеділок, 12 липня визнав неконституційним указ тимчасово виконуючого обов'язки президента Міхая Гімпу про День радянської окупації.

«Гімпу намагався трактувати історичні мотиви через призму норм юриспруденції», - заявив голова КС Дмитро Пулбере. Рішення суду остаточне і оскарженню не підлягає, воно набуває чинності з дня ухвалення, повідомляє «Новини – Молдова».

Наприкінці минулого місяця Міхай Гімпу видав указ, яким оголосив 28 червня «днем радянській окупації». Відповідно до документа, цього дня у всіх населених пунктах республіки повинні бути приспущені державні прапори і організовано покладення квітів до могил, пам'ятників і меморіалів жертвам радянської окупації і тоталітарного комуністичного режиму.

Цим же указом Міхай Гімпу висунув Росії ультиматум, що приписує «Російськії Федерації як правонаступниці Радянського Союзу беззастережно, транспарентно і в терміновому порядку вивести війська і озброєння з території Республіки Молдова».

Рішення Гімпу засудили молдавські комуністи та направили до КС запит щодо конституційності указу. На думку юриста компартії Сергія Сирбу, цим документом «було кричущим чином порушено Конституцію, а вріо президента перевищив свої повноваження». Вріо президента поставив під питання статус республіки як незалежної і суверенної держави, заявивши, що після 28 червня 1940 року відповідна територія була окупована, вважає Сирбу.

Виступаючи в понеділок на засіданні КС, Сирбу вказав також, що «в.о.глави держави встановлює одну ідеологію в країні— ідеологію радянської окупації».

У свою чергу, Гімпу на тому ж засіданні назвав вимоги комуністів необгрунтованими. «Жоден пункт з їх запиту в КС не має юридичних обґрунтувань - усе це політичні заяви», - упевнений він.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі