Конституційний суд Молдови заборонив Вороніну балотуватися на наступних президентських виборах

Поділитися
Конституційний суд Молдови на засіданні у вівторок, 3 серпня, виніс рішення, згідно з яким екс-президент країни Володимир Воронін, який обіймав цю посаду із 2001 до 2009 року, не може претендувати на третій президентський термін на виборах цієї осені.
Конституційний суд Молдови на засіданні у вівторок, 3 серпня, виніс рішення, згідно з яким екс-президент країни Володимир Воронін, який обіймав цю посаду із 2001 до 2009 року, не може претендувати на третій президентський термін на виборах цієї осені. Як повідомили у КС Молдови, це випливає із тлумачення 80-ї статті Конституції країни, яке судді КС надали на прохання правлячої коаліції. Як зазначив голова суду Дмитро Пулбере, згідно з конституційною нормою, одна і та ж особа не може обіймати посаду президента країни більше двох термінів поспіль. А мандат виконуючого обов'язки президента Молдови, голови парламенту Міхая Гімпу не можна вважати повноцінним мандатом президента. За словами голови суду, поняття "тимчасово виконуючий обов'язки президента" не дорівнює поняттю "президент країни", оскільки у них повноваження різної юридичної сили. Як зазначив Пулбере, враховуючи цю обставину, Воронін, який займав посаду президента два чотирирічні терміни поспіль, не може балотуватися зараз на третій термін, оскільки у цьому випадку буде порушена конституційна норма про те, що одна й та сама особа не може займати посаду голови держави більше двох термінів поспіль. Пулбере уточнив, що Воронін не зможе балотуватися на третій термін зараз навіть у випадку зміни порядку обрання голови держави і повернення до всенародних виборів президента, оскільки конституційна норма, яка забороняє одній і тій самій особі обіймати посаду президента Молдови більше двох термінів поспіль, залишається незмінною. Нагадаємо, Воронін обіймав посаду президента Молдови два чотирирічні терміни поспіль із 2001 по 2009 рік. Він подав у відставку із займаної посади 11 вересня 2009 року. Того ж дня тимчасово виконуючим обов'язки президента країни був призначений голова парламенту Гімпу, який до теперішнього часу продовжує суміщати дві вищі державні посади у країні у зв'язку з тим, що парламенту республіки не вдалося обрати нового президента у відведений термін із двох спроб. Парламент Молдови повинен бути розпущений після запланованого на 5 вересня конституційного референдуму стосовно повернення до всенародних виборів президента. Очікується, що у листопаді в Молдові пройдуть одночасні дострокові парламентські і президентські вибори. Представники Партії комуністів Молдови вважали, що Воронін має право балотуватися восени на третій президентський термін, оскільки після двох президентських термінів Вороніна цю посаду зайняв Гімпу.

За матеріалами РБК

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі