Колишній агент ЦРУ зізнався в шпигунстві на користь Росії навіть з-за ґрат

Поділитися
© latoro.ru
Колишній агент ЦРУ Гарольд Ніколсон, що сидить в американській в'язниці за шпигунську діяльність на користь Росії, зізнався, що перебуваючи за ґратами, він усе одно підтримував зв'язок зі своїми російськими контактами й отримував від них гроші. Про це в понеділок, 8 листопада, повідомили місцеві ЗМІ.
Колишній агент ЦРУ Гарольд Ніколсон, що сидить в американській в'язниці за шпигунську діяльність на користь Росії, зізнався, що перебуваючи за ґратами, все одно підтримував зв'язок зі своїми російськими контактами й отримував від них гроші. Про це в понеділок, 8 листопада, повідомили місцеві ЗМІ. Гарольд Ніколсон розповів, що «інструментом» для зв'язку зі співробітниками російських спецслужб був його син, який і забирав «заслужені батькові гроші». Прокурори рекомендували засудити 58-річного Ніколсона до восьми років позбавлення волі. Гарольд Ніколсон уже відбуває 23-річний термін у в'язниці Шерідан (штат Орегон) після того, як у 1997 році зізнався в продажу Росії державних секретів США. Його син Натаніел визнав себе винним рік тому й продовжує чекати на вирок. У понеділок у Портленді, в штаті Орегон, мав розпочатися новий процес над Гарольдом Ніколсоном, однак замість нього відбулося судове засідання, на якому Ніколсон і визнав себе винним. Як було сказано в суді, принаймні з 2000 року Ніколсон робив спроби зв'язатися з російською розвідкою через інших ув'язнених, а влітку 2006 року вирішив задіяти свого сина Натаніела, якому було тоді 22 роки. На одному з побачень батько сказав йому, що має якихось «друзів», що допоможуть їхній сім'ї поліпшити фінансове становище. Протягом наступних двох років Натаніел шість разів таємно зустрічався за дорученням батька з російськими розвідниками: двічі в Каліфорнії, двічі в Мехіко й по одному разу в Лімі й Нікосії. Сьома зустріч була призначена на грудень 2009 року в Братиславі, але Натаніела до того часу вже заарештували. Як заявив на засіданні в Портленді прокурор Двайт Холтон, «Гарольд Ніколсон зізнався не тільки в тому, що знову зрадив свою країну, але й у тому, що зрадив свою сім'ю, втягнувши сина Натаніела в злочинну схему з тим, щоб отримати більше грошей за колишню шпигунську діяльність». Повідомляють, що Натаніел Ніколсон отримав від колишніх російських контактів батька заглом 47 тисяч доларів, які передав своїм бабусі й дідусю, а також іншим членам родини. Гарольд Ніколсон пропрацював у ЦРУ 16 років. У 1997 він зізнався в тому, що отримав від російських агентів 300 тисяч доларів за інформацію про співробітників ЦРУ – перш за все тих, хто був пов'язаний з Росією. Ніколсон розповів, що з червня 1994 до листопада 1996 року надавав росіянам секретні документи, негативи й закриту інформацію, що містила ім'я нового резидента ЦРУ в Москві, склад московської резидентури й біографічну та іншу інформацію про інших американських розвідників й іноземних агентів. У серпні 1997 року Ніколсон розписався про отримання оповіщення про те, що ЦРУ й тюремне управління США контролюватимуть усі його контакти із зовнішнім світом. Усі його поштові відправлення з того часу читає й копіює ЦРУ. Всі його дзвінки, які записують, йдуть через спеціальний номер у Вірджинії, який належить ЦРУ. Влада затверджує список осіб, яким дозволено приходити до нього у в'язницю на побачення, листуватися з ним і зідзвонюватися.

За матеріалами Би-Би-Си

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі