Коаліція оскаржить політреформу 2004 року в Конституційному суді

Поділитися
До Конституційного суду надійшло подання 252 народних депутатів стосовно конституційності політреформи 2004 року. Про це повідомила прес-служба КС у середу, 14 липня.

До Конституційного суду надійшло подання 252 народних депутатів стосовно конституційності політреформи 2004 року. Про це повідомила прес-служба КС у середу, 14 липня.

Депутати просять розглянути питання щодо конституційності закону "Про внесення змін до Конституції України" № 2222-IV від 8 грудня 2004 року. Відповідно до регламенту КС, подання передано на вивчення до секретаріату суду.

Нагадаємо, 9 липня Верховна Рада виключила із законопроекту № 6278 «Про всеукраїнський референдум» норму, що дозволяє скасовувати зміни до Конституції на референдумі.

Тоді за відповідну поправку проголосував 231 народний депутат. Окрім опозиції, поправку підтримали також депутати від фракцій Блоку Литвина і Комуністичної партії. Автором даної поправки був нардеп від фракції НУНС Юрій Ключковський.

Раніше народний депутат від НУНС В'ячеслав Кириленко підкреслив, що норма про ухвалення Конституції або зміни до Конституції на референдумі не може бути прийнята. На його думку, якщо таке стане можливим «ми отримаємо чистої води авторитарний режим».

Нагадаємо, багато представників Партії регіонів наполягали на необхідності скасування політреформи 2004 року, у результаті якої Україна перейшла від президентсько-парламентської до парламентсько-президентської форми правління.

Так, лідер парламентської фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявляв, що для зміни Конституції України необхідною умовою є проведення всеукраїнського референдуму із цього питання. «Ми всі є свідками того, що непродумана і не до кінця доведена реформа 2004 року спровокувала те, що ми протягом п'яти років жили в атмосфері суцільного хаосу і з'ясування відносин між гілками державної влади», - сказав тоді Єфремов.

Також проведення референдуму щодо скасування внесених у 2004 році змін до Конституції допускали міністр юстиції Олександр Лавринович і заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера.

Однак, Володимир Литвин висловлював думку, що ухвалення рішення про скасування політичної реформи 2004 року є вельми проблематичним.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі