Херсонес потрапив до списку історичних пам'яток на межі зникнення

Поділитися
Американський Фонд світової спадщини включив Херсонес Таврійський, розташований в Автономній республіці Крим, до списку археологічних об'єктів, що знаходяться на межі зникнення.
Американський Фонд світової спадщини включив Херсонес Таврійський, розташований в Автономній республіці Крим, до списку археологічних об'єктів, що знаходяться на межі зникнення.Згідно зі звітом організації, що опублікований на її сайті, Херсонесу загрожує зникнення через недостатній менеджмент охоронних зусиль, а також активного комерційного освоєння навколишньої території. Херсонес був грецькою колонією, заснованою в 529/528 рр.до н. е. вихідцями з Гераклеї Понтійської, що знаходилася на малоазійському узбережжі Чорного моря. Він розташований в південно-західній частині Криму, у бухти, яка в даний час називається Карантинною. У найбільш ранніх шарах Херсонеса археологами було знайдено значну кількість черепків (уламків) архаїчної чорнофігурної кераміки, яка датується часом не пізніше VI ст. до н. е.) Крім Херсонеса, до списку GHF потрапили 11 інших археологічних пам'яток. Серед них руїни стародавньої столиці Анійського царства міста Ані, що знаходяться в Туреччині; столиця асирійського держави Ніневія, розташована на території сучасного Іраку, один з центрів культури майя Ель-Мірадор в Гватемалі та інші об'єкти, в тому числі що знаходяться в Азії та Африці. Всього, за даними GHF, у світі існує близько 200 археологічних пам'яток, збереженню яких щось загрожує. У звіті Фонд називає п'ять основних причин існування таких загроз: крім активного будівництва і недостатніх заходів зі збереження пам'яток, до них відносяться неконтрольований туризм, грабіж, і військові дії. За оцінками експертів Фонду,які вивчили доходи від експлуатації 500 об'єктів світової спадщини (куди, до речі, увійшов і історичний центр Києва), при належному зверненні до 2025 року сумарний прибуток, який вони можуть дати завдяки туризму, може становити до 100 мільярдів доларів на рік. Наразі вона становить 24,6 мільярда. Повний текст доповіді доступний тут.
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі