Голуб: МВФ хоче розколоти коаліцію

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Реформи, які МВФ пропонує провести в Україні, щодо підвищення пенсійного віку та підвищення тарифів на газ і електроенергію для населення - економічно недоцільні, їхня основна мета - розколоти коаліцію, заявив депутат Комуністичної партії України Олександр Голуб у коментарі «Дзеркалу тижня».

Реформи, які МВФ пропонує провести в Україні, щодо підвищення пенсійного віку та підвищення тарифів на газ і електроенергію для населення - економічно недоцільні, їхня основна мета - розколоти коаліцію, заявив депутат Комуністичної партії України Олександр Голуб у коментарі «Дзеркалу тижня».

За словами Голуба, вимоги МВФ щодо здійснення даних реформ є «політичними вимогами, які потягнуть за собою значні проблеми для чинного президента і коаліції».

«Ми бачимо не просто втручання у внутрішні справи України Міжнародного валютного фонду. Подібними діями Міжнародний валютний фонд як міжнародна організація намагається розвалити коаліцію», - сказав Голуб.

Депутат підкреслив, що ці реформи КПУ категорично не підтримує. Коментуючи запитання «ДТ» про можливість виходу фракції КПУ із коаліції в разі ухвалення цих реформ, Голуб відзначив: «Це питання у такому ракурсі не розглядається. Ми сподіваємося все-таки переконати уряд у неможливості затвердження даних умов».

Серед причин, через які КПУ не підтримує реформи, зокрема, підвищення пенсійного віку, депутат назвав низьку тривалість життя чоловіків в Україні, що не дасть їм можливості виходити на пенсію, а також відсутність якісної системи медичного обслуговування в державі.

«Це виглядає таким чином, начебто держава знімає з себе необхідність виплачувати пенсії, оскільки значна кількість людей не будуть доживати до неї. У цих умовах це межує із злочином», - підкреслив він.

Коментуючи проведення реформи стосовно підвищення тарифів на газ та електроенергію до економічно обгрунтованого рівня, Голуб відзначив, що таке підвищення необхідно проводити тільки для комерційного сектору. Підвищення ж тарифів для населення, за словами депутата, буде «непідйомним» для 60% українців.

При цьому Голуб підкреслив, що у країні «є внутрішні резерви, які дали б можливість збалансувати ці питання».

«Ми пропонуємо повернутися до державної монополії на алкоголь, тютюн, зовнішню торгівлю зерном. У цій ситуації це допомогло б стабілізувати державний бюджет, залучити до нього додаткові кошти і не перекладати на простих людей тяготи із підвищення цін на комунальні тарифи», - сказав він.

Загалом, кажучи про відновлення співпраці з МВФ, депутат зазначив, що кошти Україна могла б отримати і на більш вигідних умовах від Китаю та Російської федерації.

«Над цим просто необхідно працювати. Принаймні, це можуть бути суми не менші, ніж нам дає МВФ», - резюмував Голуб.

Нагадаємо, що раніше уряд України і місія МВФ погодили програму співпраці на наступні 2,5 роки, яка підлягає затвердженню Радою директорів МВФ. Як повідомив віце-прем'єр Сергій Тігіпко, згідно з домовленостями із фондом, Україна може отримати кредит у $ 14,9 млрд. під процентну ставку - 3,5% річних.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі