Глава УГКЦ: Ми не проти УПЦ МП, ми – за рівні права

Поділитися
Заборона на будівництво храмів УГКЦ у регіонах, де є вірні цієї церкви, є дивною, і порушує гарантовані Конституцією права, заявив на прес-конференції глава УГКЦ архієпископ Любомир (Гузар).
Заборона на будівництво храмів УГКЦ у регіонах, де є вірні цієї церкви, є дивною, і порушує гарантовані Конституцією права, заявив на прес-конференції глава УГКЦ архієпископ Любомир (Гузар).«Стаються дивні речі, коли нам забороняють будувати свої храми там, де цього храму нам потрібно. В Одесі є наші люди, греко-католики, які потребують храму і мають право на це. Нас дуже стурбувало це звернення прес-служби за благословенням Митрополита Агатангела, ніби тільки одне віросповідання має право, а інші – не мають», – так 13 вересня Глава УГКЦ Церкви блаженніший Любомир (Гузар) під час прес-конференції прокоментував офіційне звернення прес-служби Одеської єпархії, поширене 1 вересня з благословення Владики Одеського та Ізмаїльського Агафангела (Саввіна), в якому одеське представництво УПЦ закликало владу не допустити будівництва єдиного у місті греко-католицького храму. Глава УГКЦ блаженніший Любомир (Гузар) зазначив, що з цього приводу було прийнято звернення Синоду Єпископів УГКЦ до Президента України Віктора Януковича щодо недопустимості розпалювання міжконфесійної ворожнечі. Він також наголосив, що громада УГКЦ має право на спорудження храму в Одесі. «Як і кожна інша Церква і релігійна організація на терені України має право згідно з Конституцією і чинним законодавством. Тут не розходиться виключно про греко-католиків, нам розходиться, щоб всі в Україні релігійні організації і Церкви мали забезпечене це саме право. Це підстава нашого мирного співжиття. Стільки років досі ми співжили мирно, спокійно», – сказав блаженнійший Любомир. Він повідомив, що в Одесі вже фактично визначено місце під будівництво храму, залишалось провести тільки громадські слухання проекту та прийняти остаточне рішення на сесії міської ради. «Для нас дуже немилою справою є, що появляються звернення, які дуже правдоподібно могли би ставати підставою такого неспокою громадянського, між громадянами, між членами різних віровизнань. Нам це дуже неприємно. Нам дуже залежить на тому, щоб всі різні конфесії один одного шанували, признавали права і щоб не було такої заохоти до поганого ставлення одної проти інших церков!», – наголосив Глава УГКЦ. Він додав: «Одна справа – це особисті переконання. Незрозуміло, чому такі факти діються. Дотепер цього не було. Хто остаточно за цим стоїть – я не знаю. Не можу вказати на нікого, ні на яку особу чи осіб. Ми звертаємось до влади не для того, щоб щось закидати владі. Ми не проти Московського патріархату чи Української православної церкви. Ми не є проти нікого. Ми за те, щоб усі визнані, належно зареєстровані і та представлені в Україні організації втішалися тими самим правами». Глава УГКЦ, відповідаючи на запитання журналістів, запевнив, що «досі не було утисків УГКЦ і незрозуміло, з якої причини місцева влада ускладнює громаді УГКЦ можливість отримати там ділянку під храм».

За матеріалами Zahid.net

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі