Євросоюз ввів безпрецедентні санкції проти Ірану

Поділитися
Міністри закордонних справ країн-членів Європейського Союзу в понеділок, 26 липня, затвердили додаткові санкції стосовно Ірану. Це найжорсткіші санкції, які ЄС коли-небудь приймав щодо окремо взятої країни.
Міністри закордонних справ країн-членів Європейського Союзу в понеділок, 26 липня, затвердили додаткові санкції стосовно Ірану. Це найжорсткіші санкції, які ЄС коли-небудь приймав щодо окремо взятої країни.Санкції спрямовані на протидію ядерній програмі Ірану і стосуватимуться галузі міжнародної торгівлі, сфери фінансових послуг, а також нафтогазового сектора, що складає основу економіки республіки. Так, європейським компаніям буде заборонено експорт до Ірану будь-якого обладнання і технологій, пов'язаних з видобутком і очищенням природного газу, а також дослідженням і розробкою газових родовищ. Окрім того, заборонені будь-які європейські інвестиції в основні галузі іранської економіки. Ретельній перевірці тепер також будуть піддаватися всі операції іранських компаній в європейських банках. Про будь-які платежі до Ірану або з Ірану на суму понад 10 тисяч євро необхідно буде звітувати перед європейською владою, а перекази у розмірі більше 40 тисяч євро будуть вимагати попереднього затвердження з боку уряду. ЄС також закриє свій повітряний простір для іранських транспортних літаків і введе низку обмежень у сфері морських вантажоперевезень. Зокрема, санкції торкнуться трьох судноплавних компаній, які підконтрольні іранській Shipping Lines. Загалом, згідно з проектом, під дію європейських санкцій підпадуть 57 компаній і організацій Ірану. Ще 41 представник іранського керівництва буде внесений до «чорного списку» осіб, яким заборонений в'їзд на територію ЄС. Серед них - голова генштабу Корпусу вартових ісламської революції Алі-Акбар Ахмадьян, командувач ВМС Ірану Мортеза Сафарі і командувач ВПС Хосейн Салімі. Виступаючи в понеділок у Брюсселі, міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт закликав Євросоюз не обмежуватися єдиним способом боротьби з іранськими ядерними амбіціями. «Я ще не зустрічав жодної людини, яка вважала б, що цю проблему можна вирішити тільки за рахунок одних санкцій. Тому мені здається, ми повинні шукати й інші шляхи, за допомогою яких можна зміцнити нашу позицію, задіяти дипломатичні важелі - і, сподіваюся, на цьому шляху ми теж знайдемо деякі можливості», - зазначив він. Близько місяця тому вже введені раніше санкції проти Ірану посилили США. Вашингтон і його союзники звинувачують Тегеран у намірі розробити ядерну зброю. Іран наполягає, що його ядерна програма переслідує виключно мирні цілі. У неділю, 25 липня, президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад застеріг Євросоюз від введення санкцій, заявивши, що в іншому разі ЄС «про це пошкодує». За його словами, всі, хто спробує зробити ворожі кроки проти його країни «повинні пам'ятати, що Іран швидко відреагує на це».

За матеріалами: CNN, Бі-бі-сі, Коммерсантъ

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі