Європі загрожує виверження ще одного вулкана

Поділитися
Експерти з ісландського Метеорологічного інституту зафіксували низку фактів, які свідчать про те, що на півдні Ісландії найближчим часом, може початися виверження вулкана Грімсвьотн.
Експерти з ісландського Метеорологічного інституту зафіксували низку фактів, які свідчать про те, що на півдні Ісландії найближчим часом, може початися виверження вулкана Грімсвьотн.За словами представника інституту Гуннар Сігурдссон, метеорологи зафіксували збільшення вмісту водяної пари в повітрі безпосередньо над вулканом. На їхню думку, це свідчить про посилене випаровування води з озера, що розташоване в кратері Грімсвьотна. У свою чергу підвищення температури у вулкані означає збільшення тиску, що може призвести до виверження. Але скільки магми зараз у вулкані, учені точно сказати не можуть. Тим не менше, подібна закономірність була зафіксована ще у 2004 році, коли Грімсвьотн вивергався - тоді теж посилилося випаровування води з озера в кратері, поки воно зовсім не пересохло, після чого почалося виверження. Окрім цього, Метеорологічний інститут Ісландії у Рейк'явіку також зафіксував підвищену сейсмічну активність в області вулкана. «У цілому це свідчить про те, що в найближчі тижні або місяці може статися виверження. Ми поки не знаємо, якої воно буде сили», - підкреслив Сігурдссон. Для Європи це може обернутися черговим паралічем пасажирської авіації. Нагадаємо, виверження іншого вулкана навесні цього року - Ейяфьятлайокудля - призвело до скасування в Європі між 15 і 21 квітня понад 100 тисяч авіарейсів. Авіакомпанії втратили тоді близько 2,2 мільярда доларів, приватні особи - не менше 1,6 мільярдів доларів. 8,2 мільйона авіапасажирів втратили свої квитки. Джерелом заборони на польоти стали дані комп'ютерного моделювання Центру дослідження вулканічної активності (VAAC) у Лондоні. Але через деякий час французькі та німецькі вчені заявили, що небезпечної концентрації вулканічного попелу в атмосфері над Європою не було. Тим не менше, вулканологи і метеорологи не виключають, що у разі чергового потужного виверження в Ісландії у низці регіонів Європи може бути знову введена тимчасова заборона на польоти пасажирських літаків.

За матеріалами ТСН

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі