Енергетичний запуск іранської АЕС «Бушер» відбудеться до кінця 2010 року

Поділитися
Енергетичний запуск іранської АЕС «Бушер» відбудеться до кінця 2010 року, заявив у суботу, 21 серпня, голова «Росатому» Сергій Кирієнко під час огляду станції перед її фізичним запуском. «Все йде в установленому графіку», - сказав він.
Енергетичний запуск іранської АЕС «Бушер» відбудеться до кінця 2010 року, заявив у суботу, 21 серпня, голова «Росатому» Сергій Кирієнко під час огляду станції перед її фізичним запуском. «Все йде в установленому графіку», - сказав він.Раніше сьогодні розпочався процес фізичного запуску енергоблоку першої іранської атомної станції у місті Бушер на узбережжі Перської затоки. Як відзначив голова «Росатому», «унікальність цього проекту полягає в тому, що фахівцям вдалося створити станцію на старих фундаментах з використанням обладнання, що закладалося німецькою компанією більше 30 років тому». У свою чергу, Алі Акбар Салехі назвав сьогоднішній день незабутнім та історичним. Він висловив подяку Росії і російському народу за сприяння, надане Ірану у спорудженні атомної станції та оволодінні передовими технологіями. За словами представників ОАІЕ, реактор на електростанції у Бушері буде повністю забезпечений ядерним паливом до 22 вересня. За 10 днів до АЕС буде доставлено паливо, еквівалентне 80 тоннам урану. Передбачається, що на початковому етапі продуктивність АЕС складе 500 мегават, однак надалі цей показник планується довести до 1 тисячі мегават. Низка країн світової спільноти, у тому числі США підозрюють Іран у роботах із створення ядерної зброї. Однак, за словами російських і міжнародних експертів, реактор в Бушері не є небезпечним з точки зору розповсюдження ядерної зброї. Будівництво атомної станції у Бушері розпочалося у 1975 році. Зведенням АЕС займалася німецька компанія Siemens. Однак після революції в Ірані у 1979 році проект був заморожений. Роботи були відновлені лише 1995, коли до проекту підключився російський «Атомстройекспорт». Планувалося, що запуск АЕС в Бушері відбудеться ще у 2007 році. Однак він був відкладений через затримки фінансування проекту з боку Ірану. Паливо для першого завантаження реактора було поставлено до Ірану з Росії у січні 2008 року, і зараз зберігається на станції в контейнерах, запечатаних МАГАТЕ. Відпрацьоване паливо за умовами угоди має повертатися до Росії. До будівництва АЕС у Бушері було залучено більше 3 тисяч осіб, при цьому 70-75% - це фахівці з України, що працюють на російські компанії.

За матеріалами РИА Новости, РБК

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі