Експерти: Збитки Росії від пожеж складуть 15 мільярдів доларів

Поділитися
Збитки, понесені економікою Росії трохи більше ніж за місяць аномальної спеки і спричинених нею пожеж, за попередніми оцінкамі аналітиків, можуть коштувати 1 відсотка зростання ВВП у 2010 році.

Збитки, понесені економікою Росії трохи більше ніж за місяць аномальної спеки і спричинених нею пожеж, за попередніми оцінкамі аналітиків, можуть коштувати 1 відсотка зростання ВВП у 2010 році.

Як пише "Коммерсант", у грошовому вираженні це близько 15 мільярдів доларів. Мова йде лише про прямі витрати і короткострокові наслідки для економіки, вважають аналітики HSBC і "Уралсіба".

Офіційні спроби оцінити збитки з'являться не раніше кінця 2010 року. У тій частині, яка безпосередньо стосується виробництва товарів і послуг, перші оцінки збитків, за липень, можна буде побачити після появи даних Росстату щодо промвиробництва липня 2010 року, які будуть опубліковані наступного тижня.

"Основний негативний ефект від посухи та пожеж припаде на липень-серпень", - вважає Олександр Морозов із HSBC. З великою ймовірністю вже у липні-серпні промвиробництво буде знижуватися (у червні скорочення з урахуванням сезонності склало 0,3 відсотка), за підсумками третього кварталу 2010 року може йти мова про офіційно визнану стагнацію.

На сьогоднішній день можна констатувати лише скорочення офіційного прогнозу врожаю зернових у 2010 році до 60-65 мільйонів тонн. Від тимчасової заборони експорту зернових економіка до кінця року втратить близько 3 мільярдів доларів доходів і отримає сплеск продовольчої інфляції, у тому числі через подорожчання продовольчого імпорту, частка якого зростає. На думку економістів ING Russia, за умов врожаю пшениці 41 мільйон тонн і повну заборону її експорту середньорічна ціна тонни пшениці на внутрішньому ринку складе близько 185 доларів за тонну. За такого сценарію споживча інфляція в Росії за підсумками 2010 року може зрости до 9,5 відсотка.

У 2009 році було зібрано 97,1 мільйона тонн зерна. У цьому році в деяких регіонах, наприклад, у Татарстані, загинуло більше 80 відсотків зернових. Надзвичайну ситуацію оголошено у 27 регіонах, загинули сільгоспкультури на площі 10,7 мільйона гектарів. Мінсільгосп вже неодноразово знижував прогнози щодо врожаю, останній становив близько 72 мільйонів тонн.

У результаті лісових пожеж в Росії без даху над головою залишилися 1824 сім'ї, в 147 поселеннях згоріло 1990 будинків. Про такі дані повідомив на засіданні президії уряду Міністр регіонального розвитку РФ Віктор Басаргін.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі