Експерти: Великий бізнес руйнує структуру агропродовольчого сектору

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Великі агропромислові підприємства, сконцентрувавшись на виробництві придатних для експорту культур, посилюють залежність України від імпорту всіх інших видів продовольства і завдають значних збитків екології, переконують експерти.
Великі агропромислові підприємства, сконцентрувавшись на виробництві придатних для експорту культур, посилюють залежність України від імпорту всіх інших видів продовольства і завдають значних збитків екології, переконують експерти. Таку думку висловили у загальній статті для «ДТ» член-кореспондент НАНУ Олена Бородіна, доктор економічних наук Любов Молдаван, академік НААНУ Володимир Юрчишин, академік НААНУ Борис Пасхавер, член-кореспондент НААНУ Ігор Прокопа, доктор економічних наук Олена Шубравська і доктор економічних наук Тамара Осташко. Експерти відзначають, що в Україні на даний момент надзвичайно велику кількість сільськогосподарських угідь сконцентровано в руках великих бізнес-структур. «У той чи інший спосіб в руках кожної з таких агропромислових компаній або агрохолдингів опинилося від 10-15 до 300 тис. га. Скільки сьогодні таких "ефективних інвесторів" в Україні - невідомо, процес ніхто не контролює. За даними окремих дослідників, їхня діяльність охоплює більше третини, а у південних, низці східних і центральних областей - більше 60% земель, які на першому етапі реформування оброблялися сільськогосподарськими підприємствами, створеними у процесі реструктуризації КСП», - констатують експерти. На їхню думку, концентрація земель у руках великих власників супроводжується негативними структурними змінами в агросекторі і руйнуванням збалансованих місцевих аграрних комплексів, яке зумовлюється витісненням з виробництва невигідних для великого бізнесу видів сільськогосподарської продукції. «Це, у свою чергу, породжує підвищення продовольчої залежності національного ринку від імпорту цілої низки необхідних для людей видів продовольства, зменшення зайнятості сільського населення, витіснення його в особисті селянські господарства і за межі сіл. Таким чином великий бізнес приносить в жертву своїм економічним інтересам всі соціальні функції сільського господарства», - констатують експерти. Негативно впливає великий аграрний бізнес і на екологічну ситуацію в країні, переконані фахівці. «Прагнення агробізнесу до збільшення виробництва валютоокупної продукції вступило у протиріччя з вимогами закону плодозмін, спостерігається перенасичення сівозмін одними і тими ж культурами, порушення співвідношення між рослинництвом і тваринництвом, між орними землями і пасовищами, у результаті все частіше почали виявляти біологічну перевтому грунтів, накопичення у них певних видів шкідників та збудників хвороб, значне погіршення їх родючості», - констатували експерти. Детальніше про особливості розвитку українського агропромислового сектору читайте у свіжому номері «ДТ».
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі