Експерти: Рішення Стокгольмського арбітражу може бути визнано недійсним

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Рішення Стокгольмського арбітражного суду може бути визнано недійсним, якщо стороні, яка програла, вдасться довести, що причиною для його прийняття послужила злочинна змова, заявили експерти центру «Номос» Михайло Гончар і Максим Алінов у статті для «Дзеркала тижня».
Рішення Стокгольмського арбітражного суду може бути визнано недійсним, якщо стороні, яка програла, вдасться довести, що причиною для його прийняття послужила злочинна змова, заявили експерти центру «Номос» Михайло Гончар і Максим Алінов у статті для «Дзеркала тижня».«Звернемо увагу на існування статті 33 закону Швеції про арбітраж, яка дозволяє звернутися до шведського суду із позовом про недійсність арбітражного рішення, якщо воно чи процедура його прийняття очевидно несумісні з основними принципами шведської правової системи. Зокрема, арбітражне рішення може бути визнано недійсним через кримінальні злочини, що лежать в його основі, наприклад, через злочинну змову», - констатують експерти. При цьому існує необмежена у часі можливість перегляду подібного рішення, інформують аналітики «Номосу». «У цьому випадку розгляд щодо недійсності арбітражного рішення може бути ініційовано у будь-який час після винесення арбітражного рішення (навіть через роки)», - констатують Гончар і Алінов. При цьому особливу увагу експерти звертають на той факт, що відповідальні українські відомства не вживають рішучих заходів щодо судового оскарження рішення Стокгольмського арбітражного суду. «Наближається 1 вересня - дата повернення «Нафтогазом» на користь РУЕ 12,1 млрд. кубометрів газу згідно із рішенням Стокгольмського арбітражу від 8 червня 2010 року. А 8 вересня минає тримісячний термін, протягом якого арбітражне рішення може бути оскаржене в апеляційному суді Швеції відповідно до статті 34 закону Швеції про арбітраж. Схоже, Мін'юст України разом з іншими відомствами настільки захопився вивченням і аналізом Стокгольмського арбітражного рішення, що ризикує не встигнути до зазначених дат». Нагадаємо, що, беручи до уваги фактичний зміст контрактів між «Нафтогазом» і «Газпромом», які «Дзеркало тижня» публікувало на своєму сайті, НАК «Нафтогаз» придбав і повністю оплатив "Газпрому" 11 мільярдів кубометрів газу, на компенсацію за які претендує компанія «РосУкрЕнерго» на підставі рішень Стокгольского арбітражного суду. При цьому ВАТ «Газпром» категорично відмовилося брати участь у Стокгольмському арбітражному процесі. У вересні 2009 року, у зв'язку з відновленням арбітражного процесу між «Нафтогазом» і «РосУкрЕнерго», російська компанія зажадала від НАК «Нафтогаз» припинити втягувати «Газпром» у суперечки з третіми особами. Така інформація міститься в листі заступника голови правління ВАТ «Газпром» Валерія Голубєва, який також є головою координаційної ради «РосУкрЕнерго», до тодішнього голови правління НАК «Нафтогаз України» Олега Дубини. Детальніше проблему буде розглянуто у статті Михайла Гончара і Максима Алінова у свіжому номері «ДТ».
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі