Експерти назвали втрати російської бойової техніки під час війни з Грузією

Поділитися
Армія РФ під час збройного конфлікту з Грузією у серпні 2008 року втратила шість бойових літаків, близько 20 одиниць легкої бронетехніки, три танки, кілька десятків вантажівок. Про це йдеться у дослідженні, поданому російським Центром аналізу стратегій і технологій (ЦАСТ).
Армія РФ під час збройного конфлікту з Грузією у серпні 2008 року втратила шість бойових літаків, близько 20 одиниць легкої бронетехніки, три танки, кілька десятків вантажівок. Про це йдеться у дослідженні, поданому російським Центром аналізу стратегій і технологій (ЦАСТ). «У ході бойових дій було збито шість російських літаків - три Су-25, два Су-24 і один Ту-22М3. Вже після закінчення бойових дій у Південній Осетії сталася авіакатастрофа, у якій були втрачені два російські вертольоти - Мі-8МТКО і Мі-24», - сказав у середу, 4 серпня, директор ЦАСТ Руслан Пухов. Він виступив редактором збірки «П'ятиденна війна», яка буде опублікована на наступному тижні. Пухов відзначив, що російське командування досі не оприлюднює офіційних даних про втрати бойової техніки у війні з Грузією. «Але вивчення доступних фото- та відеоматеріалів, спогадів учасників війни і матеріалів ЗМІ, дозволило провести незалежний підрахунок», - пояснив він. Так, за словами Пухова, у ході бойових дій російська сторона втратила три танки - Т-72Б (М), Т-72Б, Т-625. Всі вони знищені вогнем супротивника. Значно більших втрат, не менше 20 одиниць, зазнала легка бронетехніка. Відомо про втрату російськими військами, принаймні, дев'яти БМП-1, трьох БМП-2, двох БТР-80, однієї БМД-2, трьох БРДМ-2 і однієї МТЛБ-6. За словами Пухова, значними були і втрати автотехніки. У Південному таборі миротворців у результаті артилерійського і танкового обстрілу російського миротворчого батальйону 8 серпня на стоянці була знищена практично вся припаркована там автотехніка, не менше двадцяти одиниць. У ході боїв 9 серпня грузинським артилерійським вогнем були розбиті 10 вантажівок ГАЗ-66 мінометних батарей 135-го і 693-го мотострілецького полку, скупчених на дорозі. Дві вантажівки «Урал-4320» були знищені вдень 11 серпня у результаті удару грузинських вертольотів Мі-24. Ще кілька вантажівок потрапили у серйозні дорожньо-транспортні пригоди. Нагадаємо, збройний конфлікт між Росією і Грузією розпочався 8 серпня 2008 року. У цей день Тбілісі приступив до так званої операції з відновлення конституційного порядку у Південній Осетії. У відповідь Росія розпочала військову операцію «з примусу сторін до миру». 13 серпня за посередництвом країн ЄС сторони уклали перемир'я. У серпні 2009 року Слідчий комітет при прокуратурі РФ повідомив, що у ході конфлікту загинули 67 російських військовослужбовців. У той же час з грузинської сторони, за підрахунками Тбілісі, загинули 412 осіб, у тому числі 170 солдатів.

За матеріали Інтерфакс-Україна

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі