Експерт: Угода з ЄС про реадмісію довела свою ефективність

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Угода про реадмісію між Україною та ЄС дозволила ефективніше здійснювати прикордонний контроль і, водочас, не перетворила Україну на «відстійник для нелегалів», як це пропрокували окремі політики, заявив у статті для «Дзеркала тижня» директор УкраїнськУгода про реадмісію між Україною та ЄС дозволила ефективніше здійснювати прикордонний контроль і, водночас, не перетворила Україну на «відстійник для нелегалів», як це пророкували окремі політики, заявив у статті для «Дзеркала тижня» директор Українського інституту публічної політики Віктор Чумак. ого інституту публічної політики Віктор Чумак.
Угода про реадмісію між Україною та ЄС дозволила ефективніше здійснювати прикордонний контроль і, водночас, не перетворила Україну на «відстійник для нелегалів», як це пророкували окремі політики, заявив у статті для «Дзеркала тижня» директор Українського інституту публічної політики Віктор Чумак. «Угода про реадмісію та її виконання справді є дієвим інструментом зменшення потоків транзитної незаконної міграції. Країна, котра виконує таку угоду, втрачає свою привабливість як країна-транзитер і в самих мігрантів, і в організаторів цього злочинного бізнесу. Бо головна мета — доставити мігранта в країну призначення (у нашому випадку — до країн ЄС) стає недосяжною», - констатує експерт. При тому він заявляє, що переважна більшість осіб, прийнятих у рамках угоди про реадмісію, є громадянами України. «За даними МВС України, протягом перших дев’яти місяців у рамках стандартної процедури прийнято від усіх країн ЄС трохи більше 800 осіб. І всі вони — громадяни України», - повідомив Чумак. При тому він констатує, що кількість незаконних мігрантів на українських кордонах поступово зменшується. «У 2009 році переважну більшість (84%) виявлених потенційних незаконних мігрантів становили особи, котрим відмовлено у в’їзді в Україну (у 2008 р. — 83%), внаслідок чого відзначається тенденція зменшення випадків затримання мігрантів за незаконне перетинання західного кордону України. За результатами співбесід при в’їзді в Україну не пропущено у 2009 році — 19,7 тис., у першому півріччі 2010 року — понад 9,2 тис. потенційних незаконних мігрантів. Важливо, що 89% незаконних мігрантів не пропущено в пунктах пропуску на російській (36% від загальної кількості потенційних незаконних мігрантів, яким відмовлено у в’їзді в Україну), білоруській (35%) та молдовській (18%) ділянках кордону. У 2009 році загальна кількість затриманих незаконних мігрантів зменшилася на 29%, у першому півріччі 2010 році — на 37%», - приводить статистику експерт. На думку Чумака, подібні тенденції у міграційній ситуації підвищують шанси країни на отримання угоди з ЄС про безвізові поїздки громадян. Детальніше читайте в статті Віктора Чумака «Не така страшна реадмісія, як її малюють» у свіжому номері «ДТ».
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі