Експерт: Тарифи на житлово-комунальні послуги для населення потрібно знижувати відповідно до ціни українського газу

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Тарифи на житлово-комунальні послуги треба не піднімати, а знижувати - відповідно до ціни українського газу, заявив директор «Інституту міста» Олександр Сергієнко.

Тарифи на житлово-комунальні послуги треба не піднімати, а знижувати - відповідно до ціни українського газу, заявив директор «Інституту міста» Олександр Сергієнко.

«Їх треба не піднімати, а знижувати - відповідно до ціни українського газу. Замість цього населення, у першу чергу Києва, піддається зараз психологічній атаці з метою проведення чергового підвищення тарифів», - зазначив він у статті для «Дзеркала тижня».

Сергієнко підкреслив, що вітчизняний газ буде обходитися Україні дешевше за російський, а обсягів його видобутку цілком могло б вистачити населенню. Так, у 2009 році населенню було видано 16,8 млрд. кубометрів газу, при цьому його видобуток в Україні за цей же рік склав 20,3 млрд. кубометрів.

«Вітчизняного продукту для цієї категорії споживачів вистачило б з лишком, але у даних статистики є ще так звані комунально-побутові потреби - 9,3 млрд. кубометрів. Останнє формулювання досить розпливчате, тому зрозуміти, скільки насправді газу йде на підприємства теплокомуненерго (ТКЕ), які забезпечують населення теплом та гарячою водою, неможливо», - констатує він.

Сергієнко нагадав, що відпускна ціна на газ для підприємства «Укргазвидобування», яке видобуває близько 80% українського газу, в 2009 році склала 235,2 грн. за 1000 кубометрів, що у доларовому еквіваленті становить 30 дол. При цьому за 1000 кубометрів російського газу треба платити (для споживачів без лічильників) близько 67 дол при мінімальному споживанні газу - до 2500 кубометрів на рік.

«Таким чином, українці, до чиїх будинків і квартир підведено газ, платять за нього у два (при споживанні до 2500 кубометрів газу), а то і в сім разів дорожче (при споживанні до 12000 кубометрів), ніж обходиться газ вітчизняного видобутку. Звичайно, є ще витрати на транспортування, розподіл і т.п., але не можуть же вони збільшувати вартість у стільки разів?!», - підкреслює експерт.

Детальніше читайте у статті Олександра Сергієнка «Кому - тарифи, а кому - газ» у свіжому номері «ДТ».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі