Екологи: Пожежі збільшать кількість посух на півдні Росії

Поділитися
Пожежі у Саратовській і Волгоградській областях можуть збільшити число посух і пилових бур. Екологи з WWF Росії попередили, що втрата лісів і полезахисних лісових смуг в цих областях у результаті пожеж може викликати вкрай негативні наслідки для екологічної ситуації на півдні Росії.
Пожежі у Саратовській і Волгоградській областях можуть збільшити число посух і пилових бур. Екологи з WWF Росії попередили, що втрата лісів і полезахисних лісових смуг в цих областях у результаті пожеж може викликати вкрай негативні наслідки для екологічної ситуації на півдні Росії.«Ліси та полезахисні лісосмуги в Саратовській і Волгоградській областях грають найважливішу роль у підтримці сприятливого клімату і водного балансу цих регіонів. Ліс у цих місцях необхідний для захисту грунтів від ерозії і оберігання річок від обміління», - говорить Микола Шматков, координатор проектів з лісової політики WWF Росії. За словами Миколи Шматкова, втрата цих лісів, багато з яких рукотворні і закладені ще у 1880-х роках, завдасть істотного удару по сільському господарству, біологічному розмаїттю та здоров'ю людей, наслідки якого буде відчутні ще кілька десятиліть. У регіоні значно зросте небезпека посух, пилових бур і суховіїв. "WWF Росії вимагає прийняття екстрених заходів, спрямованих на запобігання катастрофічним пожежам у Ставропольському краї, Ростовській, Самарській, Пензенській і Курганській областях", - йдеться у заяві організації. На думку WWF, у якості негайних заходів необхідні найсуворіша заборона підпалів трави та очерету, опашка лісових масивів та лісосмуг, населених пунктів, навчання населення протипожежним діям. У перспективі необхідно відновлення державної лісової охорони, створення механізмів контролю якості управління лісами, прояснення статусу різних земель (сільські ліси, території лісосмуг, перелоги землі тощо) і відповідальності за організацію профілактичної роботи та гасіння пожеж на цих землях. Незважаючи на заспокійливі заяви влади після пожеж в центрально-європейській частині Росії, на початку вересня в Саратовській і Волгоградській областях відбулися нові спустошуючі лісові та степові пожежі. На значних площах горів ліс, полезахисні лісосмуги, поля, перелоги землі, степ. Основною причиною пожеж, як і в Центральній Росії, стало необережне поводження людей з вогнем у лісах, підпали сухої трави на полях, є повідомлення про виникнення пожеж на місці повалених опор електропередач. Поширенню вогню сприяли спека та сильний вітер. Масове поширення вогню стало можливим через відсутність державної лісової охорони та роздробленості відповідальності за гасіння пожеж на землі різного призначення. Ліси займають лише близько 5% площі Волгоградської і Саратовської областей. Це важливі місця проживання десятків видів рослин і тварин, занесених до Червоної книги.

За матеріалами CyberSecurity.ru

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі