Друга людина в ієрархії «Аль-Каїди» виступила зі зверненням до громадян Туреччини

Поділитися
Друга людина в ієрархії «Аль-Каїди» Айман аль-Завахірі виступив з аудіозверненням до громадян Туреччини, закликавши їх чинити тиск на владу країни, щоб ті розірвали дипломатичні відносини з Ізраїлем і вивели війська з Афганістану.

Друга людина в ієрархії «Аль-Каїди» Айман аль-Завахірі виступив з аудіозверненням до громадян Туреччини, закликавши їх чинити тиск на владу країни, щоб ті розірвали дипломатичні відносини з Ізраїлем і вивели війська з Афганістану.

Відповідний запис, тривалістю близько 20 хвилин, в неділю, 15 серпня, з'явився на багатьох сайтах ісламізму в інтернеті.

Послання аль-Завахірі присвячено інциденту з так званою «Флотилією свободи», який серйозно ускладнив відносини між Анкарою і Тель-Авівом. Друга людина в «Аль-Каїді» заявив, що подія свідчить про необхідність припинення будь-якої співпраці Туреччини та Ізраїлю.

«Зміни настануть тоді, коли турецький народ вимагатиме у своєї держави припинити співпрацю з Ізраїлем у будь-якій сфері, зупинити відправку турецьких збройних сил для боротьби з мусульманами в Афганістані і припинити боротьбу проти ісламу і шаріату», - відзначив аль-Завахірі.

При цьому він закликав турецький народ всіляко сприяти цим змінам.

«Ми повинні змінити цю огидну реальність, в якій живемо. Подібне не відбудеться шляхом відправки кількох кораблів на допомогу чи демонстрацій. Турецький народ повинен відновити славну роль Османської Імперії, за часів якої вони захищали кожну мусульманську територію від сторонніх», - відзначив один з лідерів «Аль-Каїди».

За словами аль-Завахірі, хоча уряд Туреччини на словах підтримує палестинців і навіть надсилає їм гуманітарну допомогу, в той же час він зберігає відносини з Ізраїлем - включаючи військову співпрацю.

«Туреччина засуджує злочини Ізраїлю проти наших братів-мусульман Гази, але в той же час розширює ту ж злочинну діяльність в Афганістані. Турецький народ повинен понести відповідальність за дії свого уряду, який співпрацює з тими, хто осквернив і вкрав території в Палестині. Вони також повинні покласти край співпраці з хрестоносцями у вбивстві мусульман в Афганістані», - підкреслив він.

Це вже друге аудіозвернення аль-Завахірі менш ніж за місяць. Попередній запис з'явився 27 липня. У ньому один з лідерів «Аль-Каїди» висловлював співчуття у зв'язку із загибеллю високопоставленого командувача угруповання Шейха Мустафи Абу Язіда та членів його сім'ї.

«Флотилія свободи» складалася з декількох судів, які спробували в обхід ізраїльської блокади доставити до сектору Газа гуманітарні вантажі. У ході ранкової операції 31 травня, на головний корабель флотилії, турецький Mavi Marmara, були висаджені морські командос із спецпідрозділу «Шайетет 13». Відразу після висадки на них напали озброєні палицями та холодною зброєю пасажири. Спецназівці були змушені застосувати вогнепальну зброю. В результаті 9 громадян Туреччини загинули, 10 ізраїльських військовослужбовців отримали поранення.

Штурм корабля з пропалестинськими активістами на борту в міжнародних водах викликав шквал критики дій Ізраїлю і спровокував кризу в турецько-ізраїльських відносинах.

Ізраїльські військові вже провели власне розслідування даного інциденту, визнавши кілька своїх помилок.

За матеріалами CNN

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі