Директор Інституту нацпамяті: Голодомор не був етноцидом українського народу

Поділитися
Організатори Голодомору не планували етноциду українського народу, оскільки "так не буває", впевнений голова Інституту національної пам'яті Валерій Солдатенко. Про це він сказав в інтерв'ю газеті "Коммерсант-Украина".
Організатори Голодомору не планували етноциду українського народу, оскільки "так не буває", впевнений голова Інституту національної пам'яті Валерій Солдатенко. Про це він сказав в інтерв'ю газеті "Коммерсант-Украина".За словами вченого, він досліджував дану проблему під час підготовки документів для ЦК Компартії. «Я зайнявся проблемою голодомору ще у 1989 році, набагато раніше більшості. У той час я готував для ЦК Компартії України постанову про голод 1932-1933 років та публікацію пов'язаних з ним архівних документів», - розповів учений. При цьому він пов'язує колективізацію і продрозкладку з тодішнім «геополітичним становищем» СРСР. «Перед нами не стоїть завдання виправдати злочинні методи колективізації та методи хлібозаготівель, які призвели до таких наслідків, але треба враховувати, в якому геополітичному положенні знаходилася країна у той час, які процеси з неминучістю вели до нової світової війни», - заявив новопризначений голова інституту Нацпамяті. При цьому він висловив упевненість, що голод в Україні не міг бути етноцидом. «Голод не був етноцидом українського народу. Ніхто, сидячи на троні, не приймав рішення про те, "як би мені заморити голодом українську націю". Так не буває, історія - це переплетіння об'єктивних і суб'єктивних моментів», - заявив Солдатенко. При цьому він упевнений, що його членство в Компартії жодним чином не заважає об'єктивній оцінці української історії. «Членство в Компартії ніколи не заважало моїй науковій роботі. Сподіваюся, і надалі не буде заважати, - заявив Солдатенко. - Я симпатизую лівій ідеї. І дійсно вважаю, що уявлення про справедливість, рівність і братерство - це те, до чого люди неминуче прийдуть».

За матеріалами "Коммерсант-Украина"

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі