Держмитслужба визнала незаконність розмитнення газу «РосУкрЕнерго»

Поділитися
Комісія Держмитслужби України визнала, що розмитнення у лютому 2009 року 11 млрд куб. м природного газу, який належав компанії «РосУкрЕнерго» на користь НАК «Нафтогаз України» не відповідає чинному законодавству і виявила численні порушення з боку посадових осіб Держмитслужби.
Комісія Держмитслужби України визнала, що розмитнення у лютому 2009 року 11 млрд куб. м природного газу, який належав компанії «РосУкрЕнерго» на користь НАК «Нафтогаз України» не відповідає чинному законодавству і виявила численні порушення з боку посадових осіб Держмитслужби. Цей висновок було зроблено за підсумками вивчення матеріалів митного оформлення газу та перевірки законності рішень і дій посадових осіб у рамках слідства у справі стосовно даного митного оформлення. Як повідомляє прес-служба відомства, матеріали передано до слідчого підрозділу Служби безпеки України. Нагадаємо, що у 2009 році «Нафтогаз» вилучив у РУЕ 11 млрд куб. м газу в якості компенсації сплаченого НАКом боргу РУЕ перед «Газпромом» у розмірі 1,7 млрд дол після того, як в результаті підписання прямого контракту між «Нафтогазом» і «Газпромом» у січні 2009 року РУЕ було виключено зі схеми поставок газу до України. Стокгольмський арбітражний трибунал 8 червня нинішнього року виніс рішення, якими зобов'язав «Нафтогаз» повернути компанії «РосУкрЕнерго» 11 млрд кубометрів газу, а також передати їй 1,1 млрд. кубометрів газу в якості компенсації. Окрім того, суд зобов'язав «Нафтогаз» заплатити «РосУкрЕнерго» 197 млн дол за порушення контракту. Того ж дня, 8 червня, СБУ порушила кримінальну справу за фактом нанесення збитків державі Україна у зв'язку з рішенням Стокгольмського арбітражу. Стосовно колишнього голови Державної митної служби Анатолія Макаренка було порушено кримінальну справу за статтею «службова недбалість». Печерський районний суд Києва 24 червня прийняв рішення про його арешт на два місяці. У середині липня Держмитслужба склала протокол про порушення митних правил при переміщенні 11 мільярдів кубометрів газу, що належав «РосУкрЕнерго». Як повідомляло «Дзеркало тижня» із посиланням на юридичний аналіз рішення Стокгольмського арбітражу, правомірність чи неправомірність дій «Нафтогазу» з відбору 11 млрд. кубометрів газу залишається до кінця не з'ясованою, а рішення арбітражу носить обмежений характер.

За матеріалами: Прес-служба Держмитслужби

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі