БЮТ оскаржить прийнятий Радою закон про місцеві вибори у Конституційному суді

Поділитися
Блок Юлії Тимошенко буде оскаржувати у Конституційному суді закон про місцеві вибори, який був прийнятий Верховною Радою минулої суботи. Про це у вівторок, 13 липня, повідомляє прес-служба БЮТ.

Блок Юлії Тимошенко буде оскаржувати у Конституційному суді закон про місцеві вибори, який був прийнятий Верховною Радою минулої суботи. Про це у вівторок, 13 липня, повідомляє прес-служба БЮТ.

«Фракція Блоку Юлії Тимошенко внесе подання до Конституційного суду щодо неконституційності закону «Про вибори депутатів Верховної Ради Криму, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів». На наше переконання, неконституційність є настільки очевидною, що її не зможе ігнорувати навіть такий суд, яким є КС у його нинішньому форматі, навіть після призначення Януковичем на посаду голови суду його земляка з Макіївки», - вказується у заяві Блоку.

У БЮТ вважають, що цей документ є «антидемократичним» і його слід назвати «законом про обрання депутатами місцевих рад виключно членів Партії регіонів та деяких її сателітів».

«По-перше, Янукович повертає порочну, дискредитовану ще за часів Кучми змішану пропорційно-мажоритарну систему виборів. Це широке поле для застосування адміністративного ресурсу, проведення до місцевих Рад лояльних до влади місцевих жирних котів. За мажоритарною системою завжди перемагали ті кандидати, у яких було більше грошей, і які мали кращі відносини з владою», - пояснюють у Блоці.

Окрім того, зазначають у БЮТ, введення мажоритарної системи виборів позбавило громадян права самовисування власних кандидатур.

У Блоці також вважають, що за допомогою закону про місцеві вибори «Янукович звужує права і можливості своїх політичних конкурентів, обмежуючи участь у виборах тільки для тих партій, чия місцева організація була зареєстрована за рік до цих виборів».

БЮТ також звернув увагу на те, що законом передбачено довільну процедуру скасування реєстрації кандидатів. «При цій номі існує досить висока ймовірність, що комісії будуть масово позбавляти «ненадійних» кандидатів права брати участь у виборах», - вказує політсила.

Окрім того, в БЮТ вважають, що через новий закон комісії повністю контролюються владою і при цьому документ «передбачає безконтрольне друкування бюлетенів і відсутність їхнього належного захисту».

«Нарешті, урядом підготовлено і вже внесено на розгляд парламенту законопроект із промовистим номером № 6669, яким фактично узаконюються «каруселі» на виборах. Зокрема, пропонується надати органам ведення Реєстру виборців право тимчасово змінювати виборцю місце голосування без зміни його виборчої адреси», - зазначають у БЮТ.

Нагадаємо, Верховна Рада України прийняла закон про місцеві вибори у суботу, 11 липня. У даному документі збережено норму, яка передбачає право висування кандидатів на місцевих виборах місцевим партійним організаціям за умови, якщо така парторганізація зареєстрована не пізніше, ніж за 365 днів до дня виборів. Ця норма, як раніше писало «ДТ», обмежує доступ до виборів політичних сил нової хвилі, які почали розвиватися в останні рік-півтора.

Закон про місцеві вибори вже розкритикували деякі лідери опозиції, зокрема Арсеній Яценюк.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі