British Petroleum: Цементна заглушка у Мексиканській затоці витримала випробування

Поділитися
BP повідомила, що цемент, що залитий в аварійну нафтову свердловину у Мексиканській затоці, вже застиг. Окрім того, випробування на герметичність цементної пробки показали, що заглушка стоїть міцно і зберігає потрібний ефект.
BP повідомила, що цемент, що залитий в аварійну нафтову свердловину у Мексиканській затоці, вже застиг. Окрім того, випробування на герметичність цементної пробки показали, що заглушка стоїть міцно і зберігає потрібний ефект.Тепер інженери компанії можуть розпочати буріння останніх 30 метрів допоміжної свердловини, щоб остаточно заблокувати викид нафти до Мексиканської затоки. Повідомляється, що команди робочих будуть ретельно бурити приблизно 9 метрів за один раз. За прогнозами BP, обидві свердловини, найімовірніше, не перетнуться до наступних вихідних. За допомогою розвантажувальної свердловини інженери розраховують закачати в ушкоджену свердловину якомога більше глинистого розчину і цементу, щоб як слід її загерметизувати. Нафтова катастрофа біля узбережжя США почалася 20 квітня 2010 із вибуху метану на платформі Deepwater Horizon, яка перебувала під керівництвом BP. У результаті НП загинуло 11 робітників платформи. Через два дні платформа затонула, а з пошкодженої свердловини на глибині 1,5 км почала витікати нафта. За час аварії у води Мексиканської затоки вилилося, за останніми оцінками, від 4,1 до 4,9 мільйонів барелів нафти, що однозначно робить цей витік найбільшим в історії. Із середини липня потік нафти з пошкодженої глибоководної свердловини BP був практично зупинений завдяки тимчасовій заглушці. Очікується, що свердловина буде остаточно законсервована до кінця серпня цього року. Тим часом проти групи Вritish Рetroleum висунутий перший судовий позов про шкоду здоров'ю від токсичних хімікатів, застосованих під час ліквідації розливу нафти в Мексиканській затоці. Цей крок здатний спровокувати масу нових судових тяганин проти компанії. Фахівці ВР розпилили над районом нафтового розливу близько 7 мільйонів літрів хімічного дісперсанта (розсіюючої речовини) "Корексит", аби забезпечити розпад нафти на дрібні частинки з розсіюванням останніх у товщі води. Проте ці дії піддалися різкій критиці у зв'язку з нестачею наукових даних про наслідки застосування хімікату, а також через відмову виробника розкрити його хімічний склад. Пов'язаний з цією речовиною колективний позов може підстьобнути нову хвилю судочинства в додаток до приблизно 300 уже поданих позовів щодо завданої економічної та екологічної шкоди, відзначило видання. Двоє жителів узбережжя Мексиканської затоки, що подали в Алабамі судовий позов проти ВР і виробника хімікату стверджують, що "Корексит 9500" є "у 4 рази більш токсичною (речовиною) у порівнянні з нафтою". Тим часом американські вчені за підсумками тестів на личинках крабів вже виявили, що хімікат "швидше за все, проник у харчовий ланцюг" тварин затоки.

За матеріалами NEWSru, РБК

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі