Британський прем'єр Кемерон пропонує створити альянс країн Північної Європи

Поділитися
Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон закликав балтійські та скандинавські країни сформувати «альянс спільних інтересів».

Заява британського прем'єра прозвучала напередодні саміту в Лондоні, на який з'їхалися голови урядів Данії, Ісландії, Латвії, Литви, Норвегії, Фінляндії, Швеції та Естонії - країн, які Кемерон назвав «авангардом» економічного зростання в Європі.

Товарообіг Великобританії з країнами Північної Європи у даний час складає 54 мільярди фунтів стерлінгів (86,3 мільярда доларів). Це можна порівняти з об'ємом британської торгівлі з такими країнами, як Франція чи Китай.

Британський уряд відкинув твердження про те, що на саміті у Лондоні зібралися лідери країн, які скептично ставляться до ідеї Євросоюзу - до числа помірних євроскептиків відносив себе і сам Кемерон.

У Росії деякі коментатори сприйняли Північноєвропейський саміт як заявку на створення «міні-НАТО» з метою контролю над Арктикою.

Євроскептики

Скептичне ставлення країн-учасниць саміту до ЄС виявляється багато в чому: Норвегія зовсім відмовилася до нього вступати, Ісландія подала заявку тільки нещодавно, причому ідея вже почала втрачати на острові популярність.

До Єврозони входять лише дві країни, що представлені на саміті: Фінляндія і, з цього року, Естонія. Сполучене Королівство та Данія спочатку відмовилися переходити на єдину європейську валюту, а Швеція навмисно не виконує один із критеріїв для переходу на євро, щоб залишити свою національну валюту - шведську крону.

Кемерон, втім, сказав, що країни північної Європи можуть поділитися з Британією своїм досвідом освоєння високих і екологічних технологій та реформування системи соціального забезпечення.

Подібно до Британії, деякі з цих країн внаслідок кризи зіткнулися з необхідністю політики жорсткої економії. Латвія і Швеція досить успішно виконали жорстку програму антикризових скорочень витрат; Естонія відрізняється аномально низьким для країн ЄС рівнем держборгу - всього 7% ВВП.

«Коли мова заходить про серйозні питання, вирішення яких ми сьогодні шукаємо у Британії - як стимулювати високотехнологічні інновації та зробити їх чинником зростання, як нарощувати ВВП, не завдаючи шкоди нашому довкіллю, як підняти добробут людей, - відповіді на багато з них вже знайдені у скандинавських і балтійських країнах», - вважає британський прем'єр.

«Ця зустріч дасть нам шанс почерпнути їхній досвід, - сказав Кемерон. - І я сподіваюся, що вона дасть скандинавським і балтійським країнам шанс повчитися і одне в одного, і у нас».

Енергетика

Для Британії також велике значення має енергетична співпраця, перш за все з Норвегією.

У вівторок Кемерон і його норвезький колега Йенс Столтенберг підписали документ про партнерство у розвідці родовищ нафти і газу, будівництві вітряних електростанцій на платформах у відкритому морі.

Норвегія вже інвестує 1 мільярд фунтів у будівництво вітряної електростанції Шерінгем Шоул біля східного узбережжя Англії, а в майбутньому планує вкласти до 30 млрд фунтів на будівництво аналогічного об'єкту на мілині Доггер-банку в центральній частині Північного моря.

Потенційно ця електростанція буде забезпечувати до 10% енергоспоживання Великобританії.

За матеріалами «Бі-Бі-Сі»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі