Банки придумали, де взяти гроші для кредитування

Поділитися
На думку банкірів, наростити ресурсну базу для кредитування економіки можуть допомогти «довгі» вклади населення. А щоб стимулювати українців розміщувати у банках свої кошти на більш тривалі терміни, банки пропонують звільнити від оподаткування доходи від депозитів, розміщених на термін понад 1 рік. Тому вирішення питання зацікавленості населення у довгостроковому розміщенні коштів є першочерговим завданням держави, вважають банкіри.
На думку банкірів, наростити ресурсну базу для кредитування економіки можуть допомогти «довгі» вклади населення. А щоб стимулювати українців розміщувати у банках свої кошти на більш тривалі терміни, банки пропонують звільнити від оподаткування доходи від депозитів, розміщених на термін понад 1 рік. Тому вирішення питання зацікавленості населення у довгостроковому розміщенні коштів є першочерговим завданням держави, вважають банкіри.Як повідомляє прес-служба "Українського Кредитно-Банківського Союзу" (УКБС), на думку експертів асоціації рішенням проблеми нарощування ресурсної бази для кредитування національної економіки може стати розміщення населенням банківських вкладів на більш тривалий термін. А щоб зацікавити громадян, банкіри пропонують звільнити від оподаткування доходи від депозитів, розміщених на термін понад 1 рік. Експерти УКБС погоджуються з необхідністю введення податку на доходи від депозитів, запевняючи, що ставка податку в розмірі 5% не стане обтяжливим тягарем для платників, особливо в порівнянні із загальною ставкою податку з доходів фізосіб (15%) або податком на прибуток підприємств (19% на 2011-2012 роки, 18% на 2013-2014; 17% на 2015 рік і починаючи з 2016 року - 16%). Водночас представники банківського співтовариства вважають неприпустимою норму проекту Податкового кодексу, яка зобов'язує банки представляти персоніфіковані розрахунки суми нарахованих відсотків і сплаченого податку стосовно кожного клієнта-фізособи. В УКБС пояснюють: ця норма нівелює банківську таємницю і порушує конституційні права громадян, гарантовані законом про захист персональної інформації. В УКБС відзначають, що на початок вересня загальний розмір депозитного портфеля фізичних осіб в українських банках становив 249,5 млрд. грн, а сума доходів за депозитами - 32,4 млрд.грн. Таким чином, підкреслюють банкіри, на кредитування економіки може бути використано майже 282 мільярди гривень, що значно перевищує запланований дохід держбюджету на 2010 рік (267 млрд. грн.) "Податковий кодекс повинен стати основою здійснення економічних реформ у нашій державі, - вважає гендиректор УКБС Галина Оліфер. - Тому саме в цьому документі мають бути передбачені норми, які забезпечать банки довгостроковими ресурсами для вливання цих коштів в економіку країни".
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі