Астрономи отримали докази існування незвичайного класу чорних дір

Поділитися
Дослідники космосу говорять, що вони знайшли точніші докази існування незвичайного типа чорних дір. Використовуючи дуже великий телескоп східно-європейської Обсерваторії в Чилі, міжнародна група учених змогла вивчити знімки неймовірно яскравого джерела радіації, яке було назване «HLX-1».
Дослідники космосу говорять, що вони знайшли точніші докази існування незвичайного типа чорних дір. Використовуючи дуже великий телескоп східно-європейської Обсерваторії в Чилі, міжнародна група учених змогла вивчити знімки неймовірно яскравого джерела радіації, яке було назване «HLX-1».За словами астрономів, інформація про відстань і яскравість джерела показує, що він може містити в собі масивну чорну діру середнього розміру, яка віддалена від Землі на 300 мільйонів світлових років. Раніше вчені тільки підозрювали, що такі космічні об'єкти можуть існувати, але чітких доказів не мали. Автор дослідження Клаас Вірсема з відділення фізики і астрономії в університеті Лестера говорить, що після того, як астрономи виявили яскраве джерело випромінювання радіації, вони «дуже хотіли дізнатися наскільки далеко він знаходиться, щоб в точності визначити скільки радіації виходить з чорної діри». «На знімках ми можемо бачити, що тьмяне оптичне джерело присутнє в місці розташування радіаційного випромінювання, яке знаходиться в центрі великої і яскравої галактики. Ми підозрювали, що тьмяне оптичне джерело безпосередньо було пов'язане з випромінюванням радіації, але щоб бути упевненими в цьому, ми повинні були детально вивчити свічення об'єкту за допомогою дуже великого телескопа в Чилі», - відзначив Клаас. Він розповів, що телескоп дозволив точно виміряти відстань до «HLX-1» і відокремити світло великої і яскравої галактики від свічення тьмяного об'єкту. «На нашу радість ми побачили в результатах вимірів саме те, що і чекали: було виявлено характерне свічення атомів водню, яке і дозволило нам визначити відстань до об'єкту. Це нам дало переконливі докази того, що чорна діра насправді знаходиться усередині цієї великої і яскравої галактики і що «Hlx-1» є найбільш яскравим джерелом радіації, з будь-коли зафіксованих людством», - підкреслив учений. Також в дослідженні наголошується, що на думку більшості астрономів багато галактик містять в собі величезні чорні діри, і що об'єкти середнього розміру можуть дуже швидко перерости в масивніші. Чорна діра – область в космосі, яка має настільки величезне гравітаційне поле, що воно притягує не лише всі матеріальні предмети, але й світло, що проходить поруч, і нічого не віддзеркалює.

За матеріалами Бі-Бі-Сі

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі