Агентство Standard & Poor's підтвердило рейтинг Києва "ССС+"

Поділитися
Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's (S&P) підтвердило довгостроковий кредитний рейтинг української столиці "ССС+", вже присвоєний раніше. Про це мовиться у повідомленні агентства, що з'явилося у п'ятницю, 23 липня.

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's (S&P) підтвердило довгостроковий кредитний рейтинг української столиці "ССС+", вже присвоєний раніше. Про це мовиться у повідомленні агентства, що з'явилося у п'ятницю, 23 липня.

Прогноз за рейтингами Києва - "стабільний". "Рейтинг відображає високий рівень боргового навантаження, значні валютні ризики і поки щедо непрозорі плани погашення боргових зобов'язань", - відзначає S&P.

На думку агентства, стримуючий вплив на рівень рейтингу надають обмежена фіскальна гнучкість, не найкращі показники виконання бюджету і значні умовні зобов'язання, пов'язані з міськими підприємствами.

Одночасно S&P вказує, що позитивний вплив на рівень рейтингу надає роль Києва як економічного центру України з відносно диверсифікованою економікою та високим, за мірками країни, рівнем добробуту, а також очікувана підтримка з боку центрального уряду стосовно погашення та обслуговування боргових зобов'язань.

Агентство нагадує, що Київ очікують виплати двох траншів єврооблігацій у доларах США із терміном погашення у 2011-2012 роках, а у квітні-червні 2011 - 1,2 млрд грн банківських кредитів у гривнях, залучених у 2009 році у зв'язку з рішенням уряду скоротити кредиторську заборгованість міста щодо сплати за теплову енергію.

"У даний час адміністрація Києва розробляє план погашення боргу і розглядає різні підходи, у тому числі часткове рефінансування єврооблігацій і пролонгацію банківських кредитів", - йдеться у повідомленні S&P.

На думку агентства, останні події підвищують вірогідність державної підтримки боргових виплат Києва. До них аналітики S&P відносять продовження своєчасної підтримки процентних платежів міста за допомогою короткострокових позик Державної скарбниці, пряму участь в управлінні Києва шляхом призначення представників уряду до адміністрації міста і консолідацію державної бюджетної політики.

Рейтинговий сценарій агентства передбачає, що виплати за єврооблігаціями у 2011-2012 роках, ймовірно, будуть здійснюватися за рахунок зростання міжбюджетних трансфертів із державного бюджету та (або) за рахунок скорочення перерахувань міста до державного бюджету. Окрім того, агентство враховує можливість часткового рефінансування боргових зобов'язань за допомогою банківських кредитів і (або) нових випусків облігацій у 2010-2011 роках.

Агентство нагадує, що Київ зіткнеться з кульмінацією витрат на обслуговування і погашення боргу у більш ніж 15% поточних витрат бюджету у 2012 році. За прогнозами агентства, повний борг Києва складе більше 40% доходів бюджету у 2010 році, після чого скоротиться до 36-38% і 30-32% до кінця 2011 року і 2012 року відповідно.

S&P також оцінює ліквідність Києва як дуже слабку. За станом на 15 липня кошти на рахунках загального фонду становили 10,5 млн грн, на рахунках спеціального фонду - 141,0 млн грн, а загальний обсяг грошових коштів був еквівалентним поточним витратам лише за два тижні 2010 року. "Тим не менше ліквідність Києва аж до теперішнього моменту підтримується своєчасним доступом міста до короткострокових позик Державної скарбниці", - відзначило агентство.

«Прогноз «Стабільний» відображає наші очікування того, що поліпшення перспектив консолідації фінансової та бюджетної політики на рівні центрального уряду, увага держави до фінансового стану міста, а також позитивний досвід Києва з обслуговування боргових зобов'язань дозволять місту пройти пік боргових виплат у 2011-2012 рр. (Незважаючи на значні ризики рефінансування і відносно невисоку прозорість можливих планів погашення боргових зобов'язань)», - відзначають аналітики агентства.

Негативні рейтингові дії, на думку S&P, можливі у разі відсутності надійного плану погашення боргу в бюджеті міста на 2011 р. або припинення фінансової підтримки з боку центрального уряду. Можливе накопичення короткострокового боргу і пов'язане з ним зростання витрат на обслуговування і погашення боргу до рівня, що перевищує наш прогноз на 2010-2011 рр., так само як і послаблення показників виконання бюджету у 2010 р., також будуть чинити тиск на рейтинги міста.

Позитивні рейтингові дії можливі у разі підтвердження рішення центрального уряду щодо надання достатньої і цільової фінансової допомоги на погашення боргових зобов'язань міста, наголошується у доповіді.

За матеріалами: standardandpoors.ru

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі