У СБУ підтвердили інформацію про «бесіду» з блогером через «погрози» на адресу президента

Поділитися
У Службі безпеки України 30 липня підтвердили факт виклику і супроводу на допит в прокуратуру Києва українського блогера Олега Шинкаренка.

У Службі безпеки України 30 липня підтвердили факт виклику і супроводу на допит в прокуратуру Києва українського блогера Олега Шинкаренка.

Як повідомили в прес-службі відомства, співробітники СБУ знайшли в особистому інтернет-щоденнику Шинкаренка на сервісі Livejournal, «матеріали, що містили погрози на адресу президента Віктора Януковича».

«У ході проведення оперативно-розшукових заходів СБУ була отримана інформація щодо розміщення на сайті матеріалів, що містили погрози на адресу президента. Вжитими заходами встановлено, що їх автором є громадянин України - Шинкаренко Олег Іванович», - наголошується у повідомленні.

При цьому в СБУ підкреслили, що їх співробітники викликали блогера в прокуратуру за дорученням слідчого прокуратури Києва.

У відомстві повідомили, що "враховуючи те, що в його діях містились окремі ознаки злочину, передбаченого статею "погроза або насильство стосовно державного чи громадського діяча" Кримінального кодексу, матеріали документування скеровані за компетенцією до органів прокуратури".

Нагадаємо, автор збірки розповідей і модератор кіноклубу видавництва «Смолоскип» Олег Шинкаренко, 30 липня повідомив у своєму Живому Журналі про те, що співробітники СБУ викликали і супроводжували його на допит в прокуратуру, де він у письмовій формі пообіцяв утримуватися від різкої критики влади України.

Раніше, 29 липня, Шинкаренко написав у своєму блоге, що в організований ним кіноклуб прийшли три співробітники Служби безпеці і поцікавилися, чи не згоден він поговорити зі слідчим без повістки. За його словами він відмовився,  після чого вони записали реквізити блогера.

«Погрози на адресу державного діяча»

Як розповів Шинкаренко «Телекритиці», зі слідчим він говорив про записи в своєму блозі на сервісі Livejournal. Він повідомив, що розмістив  відеоролик з падінням вінка на Віктора Януковича, він супроводжував його коментарем про вбивство президента і його команди, а відеоролик про репетицію розмови Януковича з Миколою Азаровим він прокоментував тегом «убити гада».

Блогер повідомив, що завірив слідчого в тому, що його записи є жартами і не несуть загрози глави держави.

За його словами, слідчий погрозив йому тривалим затриманням і розслідуванням, та запропонував написати заяву. Шинкаренко погодився та підписав  папір, де обіцяв надалі утримуватися від різкої критики влали. При цьому, що мається на увазі під «різкою критикою», у прокуратурі не уточнили, і блогер висловив побоювання, що його можуть переслідувати за будь-які записи про представників влади.

Шинкаренко також розповів, що в повістці причиною допиту зазначена була перевірка прокуратурою за матеріалами департаменту захисту національної державності Служби безпеці України щодо розміщення на інтернет-сайті повідомлення про загрозу  державному діячеві України.

Юрист Олександр Заруцкий пояснив «Телекритиці», що розглядати або порушувати справи за записами в ЖЖ можна лише за умови, якщо висловлені погрози сприймаються особою, якій вони адресовані, як реальні. Інакше, за його словами, складу злочину немає, тому що людина не здійснювала ніяких додаткових дій, щоб реалізувати свій задум.

У свою чергу, глава прес-служби СБУ Марина Остапенко заявила «Телекритиці», що служба в першу чергу виконує роботу з попередження злочинів. «Якщо його вирішили опитати щодо того, що він мав на увазі під цим висловлюваннями, то він як законослухняний громадянин має прийти і розказати, чи це дійсно був жарт чи ні. Вони мають з'ясувати, бо це їх робота», - підкреслила прес-секретар Служби безпеки.

Злом особистого щоденника

Окрім того, за словами Олега Шинкаренка, СБУ вчинила злом в його особистий блог, оскільки з нього зникли декілька записів.

«Записи, які були найбільш образливими /./ з мого ЖЖ зникли», - написав Шинкаренко.

«Я їх звідти не прибирав. Висновок: СБУ зламала мій ЖЖ, і видалила їх звідти самостійно», - заявив він.

Нагадаємо, раніше про тиск з боку співробітників СБУ повідомляв журналіст Артем Скоропадський і активістки руху FEMEN. За інформацією газети «Сьогодні», в СБУ ці випадки назвали «провокацією з боку опозиції».

За матеріалами: Телекритика ЖЖ Шинкаренка

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі