UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЗСУ незабаром отримають на озброєння аналог російського "Ланцета"

Відома українська компанія виготовить велику партію потужних БпЛА.

Україна робить все можливе, щоб переважати над противником на полі бою в ударних і розвідувальних дронах. Найближчими днями держава укладе найбільший контракт на виробництво ударних дронів, аналогу російського «Ланцету», розповів в ефірі телемарафону голова Держспецзв’язку Юрій Щиголь.

Він не став називати виробника, повідомивши лише, що ним є досить відома українська компанія, і додав, що найближчим часом його доставлять на поле бою.

«Найближчими тижнями буде найбільший контракт з цих дронів. Найскладніше у виробництві дронів це не просто полетіти, це влучити в ціль. Над цим дійсно повинні працювати інженери. Ми практично за рік створили такий безпілотний апарат і побачимо його на полі бою найближчим часом», — сказав Щиголь.

Читайте також: Міноборони відреагувало на заяви про відсутність замовлень українських дронів-камікадзе

Він також повідомив що з виділених на придбання дронів 40 млрд вже укладено контрактів на 25 млрд грн, але Збройні сили потребують БпЛА на понад 100 млрд грн.

«Враховуючи обмежені можливості бюджету, ми знайшли 40 млрд. Тому частину закупок перекриває бюджет, а інше — наші волонтери», — розповів голова Держспецзв’язку

Крім того, найближчими днями будуть укладатись великі контракти на перші партії українських FPV – дронів, які вже почали виробляти масово.

«Якщо раніше виробляли по 100 – 150, до 1000 дронів на місяць, то сьогодні ця цифра буде близько 10-15 тисяч на місяць», — наголосив він.

Читайте також: Москву, ймовірно, атакували українські дрони «Бобер» – Newsweek

Щиголь повідомив, що за деякими типами дронів, зокрема за ударними,  виробництво зросло у більш як 100 разів за рік. Поштовх для розвитку цієї галузі дав проєкт «Армія дронів».

Міноборони та інші відповідальні відомства заявляють про збільшення обсягів виробництва дронів. Та чи достатньо цього для перемоги?
Про те, що справді важливо та що варто було б зробити в цій сфері, — в статті Юрія Касьянова «Подолання хаосу».