UA / RU
Підтримати ZN.ua

Законопроєкт щодо мобілізації – які строки уточнення даних у ТЦК для тих, хто в Україні або за кордоном

Уточнення даних має відбутися впродовж 60 днів після набрання законом чинності

В остаточному тексті законопроєкту щодо мобілізації №10449, який профільний комітет 9 квітня схвалив до другого читання визначено строк, впродовж якого ті, хто перебуває на військовому обліку, мають уточнити у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки свої дані.  

У тексті законопроєкту зазначається, що під час дії Указу Президента України «Про загальну мобілізацію» громадяни України, які перебувають на військовому обліку, «зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом» уточнити:

У тексті законопроєкту зазначається, що «цей Закон набирає чинності через один місяць з дня, наступного за днем його опублікування». 

Читайте також: Кожен народний депутат зможе забронювати від мобілізації своїх помічників ‒ комітет ВРУ

У разі перебування громадянина на території України уточнення даних можна здійснити кількома шляхами:

У разі перебування громадянина за кордоном: 

Читайте також: У тексті законопроєкту про мобілізацію залишили обмеження водійських прав для ухилянтів, але є виключення

Нагадаємо, розгляд законопроекту у залі парламенту починається 10 квітня. Раніше голова Верховної Ради Руслан Стефанчук попередив, що після того, як законопроєкт потрапить до зали парламенту, над ним можуть працювати до кількох тижнів, якщо народні обранці все ж будуть наполягати на своїх правках.

Народний депутат Ярослав Железняк зазначив, що до законопроєкту подано більше  4300 правок і 10 квітня Рада зможе розглянути лише ті, що не були підтримані профільним комітетом, а «все буде вирішуватися саме 11-го квітня» – під час розгляду правок, які комітет з питань нацбезпеки підтримав. 

Читайте також: Норми щодо демобілізації та ротації виключили з мобілізаційного законопроєкту – ЗМІ

Раніше Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що після перегляду внутрішніх ресурсів та уточнення бойового складу ЗСУ військове керівництво дійшло висновку, що наразі немає потреби у мобілізації 500 тисяч українців.