UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: які зміни чекають ВЛК

Уряд вже має план її оновлення.

Через військове вторгнення Росії в Україні триває загальна мобілізація та оголошено воєнний стан. Мобілізації підлягають військовозобов'язані чоловіки у віці від 18 до 60 років. Вони отримують повістки та проходять військово-лікарську комісію (ВЛК).

Читайте також: Загальна мобілізація: чи можуть призвати батька неповнолітньої дитини

Заступник голови Верховної Ради України Олена Кондратюк повідомила, що в 2023 році систему військово-лікарських комісій мають намір реформувати через корупційну небезпеку та непідготовленість системи до загальної мобілізації та великої кількості людей, пише NV. Серед  запланованих змін ― цифровізація процедури проходження і роботи ВЛК.

За її словами, Міністр оборони Олексій Резніков та Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний планують першочергово реформувати систему ВЛК саме через цифровізацію сервісів.

Новопризначений Віце-прем'єр Михайло Федоров додав, що вже закуплено 1500 ноутбуків для лікарських служб і відбувається тестування відповідного програмного забезпечення для ВЛК.

Які зміни заплановані у системі ВЛК

В Міноборони вже заявили про план, за яким заплановано реформу роботи ВЛК в Україні. Планують ввести наступні оновлення:

Відповідних домовленостей досягнуто за підсумками засідання Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки за участі представників профільних міністерств та відомств.

«Це має знизити корупційну складову, зняти черги і пробити, нарешті, оту бюрократичну стіну ВЛК для наших військових, які заслуговують на абсолютну повагу, гідне ставлення, швидкі та якісні державні послуги», ― підкреслила Олена Кондартюк.

Якщо військовозобов’язаний має якісь захворювання або інвалідність, то це має підтверджуватися відповідними документами. Нагадаємо, як підготуватися до медкомісії.