UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: чи можуть мобілізувати волонтера

В цей період повістки отримують чоловіки призовного віку.

Через війну, яку розпочала Росія проти України, в країні оголошена загальна мобілізація та воєнний стан. В цей час повістки отримують чоловіки віком від 18 до 60 років.

Читайте також: Загальна мобілізація: чи має право на відстрочку усиновитель малолітньої дитини

Адвокат Богдан Пересада пояснив, чи можуть в цей час мобілізувати волонтера і чи повинен він стати на військовий облік. Він нагадав, що перелік осіб, які не підлягають мобілізації, визначено статтею 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», а саме:

Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

Не підлягають призову на військову службу під час часткової мобілізації протягом шести місяців з дня звільнення з військової служби військовозобов’язані з числа громадян, які проходили військову службу за призовом під час мобілізації та були звільнені зі служби у запас (крім військовослужбовців, зарахованих на службу у військовому оперативному резерві першої черги). Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою.

Експерт зазначив, у наведеному переліку відсутня така підстава для звільнення від мобілізації як наявність статусу волонтера. Тобто, людина зі статусом волонтера підлягає мобілізації на загальних підставах, іншого Законом не визначено. Теж саме стосується і військового обліку.

За загальним правилом на військовому обліку мають перебувати всі військовозобов’язані, виключень для волонтерів не передбачено.

Нагадаємо, чи можуть мобілізувати директора школи.