UA / RU
Підтримати ZN.ua

Військовий облік працівників: як можуть покарати підприємства, які його порушують

Роз’яснення дали експерти.

Через повномасштабну військову агресію РФ в Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. Мобілізації підлягають військовозобов'язані чоловіки у віці від 18 до 60 років. У 2023 році в Україні затвердили новий порядок військового обліку. Юристи-радники Asters Юна Потьомкіна та Антон Сінцов розповіли виданню НВ, як перевірятимуть бізнес щодо правил ведення обліку військовозобов'язаних та що загрожує підприємствам, які будуть їх порушують.

Військовий облік працівників: як можуть проходити перевірки

Відповідно до нового порядку, передбачається можливість проведення перевірок стану організації та ведення бізнесом військового обліку ПВР. Передбачається завчасне — не пізніше ніж за 10 днів до початку перевірки — доведення до бізнесу цілої низки питань, зокрема про:

Читайте також: Військовий облік: як на нього стати українцям з ТОТ

Яка відповідальність передбачена за порушення правил військового обліку

Наразі в частині відповідальності бізнесу Порядок обмежується загальними формулюваннями «несуть відповідальність згідно із законом».

Така відповідальність встановлена статтею 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка передбачає за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію накладення штрафу на посадових осіб (в залежності від рівня порушення) від 3 400 до 8 500 грн.

«Хоча розмір фінансової санкції є відносно невеликим, проте ми не виключаємо, що притягнення до відповідальності посадової особи буде здійснюватися ТЦК шляхом накладення однієї санкції за кожне окремо взяте порушення кожного окремо взятого обов’язку», ― резюмували експерти.

Раніше ми писали, чи можуть мобілізувати військовозобов’язаного з посвідкою на проживання в іншій країні.