UA / RU
Підтримати ZN.ua

США ввели санкції проти компаній, що постачають Ірану двигуни для «шахедів» – географія широка

У мережі працюють компанії з Ірану, Туреччини, Китаю та ОАЕ

27 вересня Сполучені Штати запровадили додаткові санкції проти іноземних компаній, що допомагали Ірану отримувати компоненти для виробництва дронів, зокрема Shahed-136, якими російська армія регулярно використовує для ударів по українській цивільній інфраструктурі. 

Міністерство фінансів США заявило, що виявило та наклало санкції на транснаціональну закупівельну мережу, яка підтримує іранську програму виробництва ударних дронів-камікадзе. До цієї мережі входили п'ять юридичних і дві фізичні особи з Ірану, Китаю, Туреччини та Об'єднаних Арабських Еміратів. За повідомленням мінфіну США, ці компанії та люди беруть участь у закупівлі чутливих деталей для іранських дронів-камікадзе.

Читайте також: WP: Росія намагається вдосконалити іранські Shahed-136

«Ця мережа сприяла поставкам і фінансовим транзакціям на підтримку закупівлі серводвигунів*, критично важливого компонента, що використовується в іранських БПЛА серії Shahed, для Аерокосмічних сил Корпусу вартових ісламської революції (КВІР). Іран постачає Росії БПЛА Shahed-136 для підтримки незаконного вторгнення Росії в Україну. Один із серводвигунів, закуплених мережею, був знайдений у рештках нещодавно збитого в Україні російського безпілотника Shahed-136, яким керувала Росія», – йдеться у повідомленні мінфіну США.

Заступник міністра фінансів США з питань тероризму та фінансової розвідки Брайан Е. Нельсон заявив, що іранські дрони-камікадзе «продовжують залишатися ключовим інструментом Росії в її атаках в Україні, в тому числі тих, що тероризують українських громадян і нападають на критично важливу інфраструктуру».

Читайте також: В Китаї розробили копію дрона Shahed

Хто потрапив під санкції 

Читайте також: WP: За рік Росія зможе атакувати Україну не десятками, а сотнями Shahed-136 – експерт

Нагадаємо, у Ірані нещодавно представили новий безпілотник Shahed із реактивним двигуном. Нова версія буде набагато швидше «мопеду».