UA / RU
Підтримати ZN.ua

Саміт миру відкриває двері для обмежених переговорів з Росією – Bloomberg отримав проєкт підсумкового документу

Зустріч у Швейцарії розглядається як спосіб побудови довіри для «подальшої взаємодії з Москвою»

Саміт миру у Швейцарії, який відбудеться 15-16 червня, матиме на меті прокласти шлях до залучення російських чиновників до майбутніх переговорів – після досягнення домовленостей щодо ядерної безпеки, продовольчої безпеки та повернення викрадених дітей. Про це йдеться у проекті документу, з яким ознайомилося агентство Bloomberg. Саме вирішення цих трьох питань розглядається, як спосіб побудови довіри для «подальшої взаємодії з Москвою з обмеженого кола питань».

«Ми, таким чином, погодилися здійснити конкретні кроки, які можуть слугувати заходами зміцнення довіри у вищезазначених сферах з подальшим залученням представників Російської Федерації», – йдеться в проекті документу, який може бути змінений під час переговорів у Швейцарії.

Читайте також: Якби Глобальний саміт миру був прохідною подією, то ми б не бачили такої протидії з боку РФ – Кулеба

У проекті документа викладено три основні принципи:

  1. Ядерні енергетичні об'єкти повинні бути безпечними, а будь-яка загроза застосування ядерної зброї є «неприйнятною». Ядерні установки, включно із Запорізькою АЕС, мають працювати під контролем України та відповідно до принципів, встановлених Міжнародним агентством з атомної енергії.
  2. Продовольча безпека не повинна бути «озброєною» і має гарантуватися вільним судноплавством у Чорному та Азовському морях. Україна повинна мати доступ до третіх сторін для своєї сільськогосподарської продукції.
  3. Всі полонені під час війни мають бути звільнені, включаючи всіх «депортованих та незаконно переміщених» українських дітей та цивільних осіб, які мають бути повернуті в Україну.

Bloomberg зазначає, що цілі Саміту миру у Швейцарії, у спробі забезпечити участь якомога більшої кількості лідерів, звузилися порівняно з українською Формулою миру з 10 пунктів. 

Читайте також: В Держдепі США прокоментували відсутність Китаю на Саміті миру у Швейцарії

Нагадаємо, Україна та її союзники намагалися заручитися підтримкою мирного процесу передусім з боку Китаю, але той дав зрозуміти, що може не взяти участь у зустрічі. Минулого тижня Зеленський звинуватив Пекін, який намагається зображати себе нейтральним, хоча і підтримує тісні зв'язки з Москвою, в тому, що він допомагає Росії зірвати Саміт миру.  

За словами Зеленського, станом на 2 червня Україна вже мала підтвердження від 106 держав щодо участі у Саміті. Сполучені Штати буде представляти віцепрезидентка США Камала Гарріс. 

Читайте також: Китай відповів на звинувачення Зеленського у зриві Саміту миру

Менше ніж за два тижні до Саміту миру Китай заявив, що до принципів «мирного плану Глобального Півдня» щодо війни в Україні, який був представлений Китаєм і Бразилією в спільній заяві наприкінці травня, погодилися приєднатися або шукають шляхи приєднання 26 держав.