UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ризик програшу України підштовхнув союзників переглянути дозвіл на удари ракетами по РФ – Politico

Українські посадовці вважають, що перспектива колапсу енергетичної системи зрештою переважить побоювання Вашингтона щодо ескалації з РФ.

Ризик програшу України у війні цієї зими змусив Вашингтон і Лондон переглянути використання Києвом західних ракет дальнього радіусу дії. Однак США досі побоюються ескалації конфлікту, що впливає на ухвалення рішень щодо ударів по об’єктах на території Росії.

А в цей час українські атомні електростанції у все більшій небезпеці, пише Politico.

Читайте також: На тлі розмов про удари вглиб Росії Шольц відмовляє у передачі ракет Taurus Україні

Наразі Вашингтон, схоже, не готовий повністю зняти заборону і дозволити Україні націлювати американські ракети дальнього радіусу дії на російські аеродроми – хоча він може зняти обмеження з британських Storm Shadow, які використовують американську технологію.

Наразі Вашингтон не готовий повністю зняти заборону на використання Україною американських ракет для ударів по російських аеродромах. Водночас є можливість зняття обмежень із британських ракет Storm Shadow, які використовують американську технологію. Колишній посол США в НАТО Курт Волкер висловив бажання бачити чіткішу позицію адміністрації Байдена, яка б дозволила Україні давати відсіч на російських військових об'єктах. Волкер наголосив, що Росія атакує Україну з багатьох об'єктів на власній території, і немає підстав вважати, що ці об'єкти повинні залишатися недоторканими. Водночас він зазначив, що не очікує дозволу з боку США на використання американських ракет ATACMS для ударів по російських базах, навіть якщо британцям це буде дозволено.

"Під прицілом знаходяться ключові підстанції, що живлять електроенергією під високою напругою українські атомні електростанції в Рівному, Хмельницькому та Южноукраїнську на півдні України, які досі функціонують", – зазначив експерт з питань енергетики Михайло Гончар.

Паралізуйте три атомні електростанції, і для України в енергетичній війні настане кінець, що зменшить її боєздатність, зруйнує економіку і послабить її позицію, якщо мирні переговори коли-небудь розпочнуться, вказали у Politico.

І, за словами посадовців у Києві, саме страх, що це станеться, був одним із факторів, який змусив адміністрацію Байдена переглянути обмеження, зокрема на американські системи ATACMS і британські Storm Shadows.

Читайте також: Прем'єри Великої Британії та Італії обговорять можливість ударів ракетами Storm Shadow по Росії

Зі свого боку українські урядовці сподіваються, що перспектива колапсу енергетичної системи зрештою переважить побоювання Вашингтона щодо ескалації, які так часто змушують західних союзників нервувати, коли вони вирішують, що постачати Україні, в яких кількостях і що Київ може зробити з тим, що йому надають. Вони скаржаться на те, що Захід дозволяє російським погрозам відплати формувати свою політику і керує ескалацією, ґрунтуючись на страху.

Критики Байдена стверджують, що він надто обережний. "Київ зазнає ударів, Харків зазнає ударів. Україна повинна мати можливість захистити себе, атакуючи військові об'єкти в Росії", – заявив американський конгресмен і колишній генерал ВПС США Дональд Бейкон. Він висловив розчарування з приводу появи ознак того, що Байден може погодитися на використання британських Storm Shadows для атак на російські аеродроми, але не американських ATACMS, і звинуватив радника президента США з національної безпеки Джейка Саллівана в обережності.

"Час не на боці України. Тому ви повинні дати їй можливість використовувати ресурси для самозахисту. Хто кого має боятися? Чому ми ходимо в страху перед Путіним? Давайте дозволимо йому боятися нас", – підсумував він.

Читайте також: У МЗС України пояснили, чому Захід не повинен піддаватися на погрози Путіна

Напередодні переговорів між прем'єр-міністром Великої Британії Кіром Стармером та президентом США Джо Байденом з'явилися повідомлення про потенційну домовленість, яка дозволила б Україні застосувати далекобійні ракети Storm Shadow для ударів по об'єктах на території Росії. Проте, за підсумками зустрічі, жодних офіційних підтверджень цієї інформації не прозвучало.

Про те, чому союзники не дозволяють Україні бити по Росії далекобійною зброєю та коли США все ж таки ухвалять необхідне для Києва рішення, розповідає Володимир Кравченко у статті "Далекобійні ракети. Шість причин, через які США не дають Україні бити вглиб Росії".